Sfin╚Ťii 40 de Mucenici: Tradi╚Ťii care aduc s─ân─âtate ╚Öi noroc

image
La 9 martie, în memoria Mucenicilor din insula Sevastia, creștinii împart ofrande specifice sărbătorii Sursa foto: Basilica.ro

├Än ziua de 9 martie, cre╚Ötinii din ├«ntreaga lume ├«i comemoreaz─â pe cei 40 de Mucenici din Sevastia, martiriza┼úi ├«n Capadochia ├«n timpul ├«mp─âratului roman Lucinius. Prin tradi╚Ťie, ├«n aceast─â zi ╚Öi cre╚Ötinii din ╚Ťara noastr─â ├«i s─ârb─âtoresc pe Sfin╚Ťii 40 de Mucenici, solda┼úi cre╚Ötini ├«n Legiunea a XII-a Fulminata din Armenia. Solda┼úii ├«nrola┼úi ├«n acea vreme aveau origini diferite: erau romani, greci ┼či armeni.

Se ├«mpart ofrande cu mucenici, de sufletul mor╚Ťilor

├Än a noua zi a babelor este S─ârb─âtoarea Sfin┼úilor 40 de Mucenici din Sevastia, zi ├«n care femeile, duc la biseric─â mucenici, preparate tradi╚Ťionale pentru acest praznic, iar dup─â slujb─â, ele  dau de poman─â, aceste ofrande de sufletul mor╚Ťilor din familie. S─ârb─âtoarea Mucenicilor este cea mai popular─â s─ârb─âtoare a prim─âverii, ├«nainte de s─ârb─âtoarea Pa┼čtelui. Tradi╚Ťia spune c─â, dup─â Babe, urmeaz─â nou─â zile calde, Zilele Mo╚Öilor, mai bl├ónzi dec├ót Babele, iar acestea dureaz─â p├ón─â ├«n data de 17 martie.ÔÇ×MuceniciiÔÇť prepara╚Ťi de gospodine ├«n ziua praznicului  reprezint─â  ofrande aduse celor 40 de mucenici  pentru

├Än ziua s─ârb─âtoriii se ├«mpart  preparate tradi╚Ťionale  cunoscute cu numele de sfin┼úi┼čori sau brado┼či. De asemenea, ├«n unele localit─â╚Ťi mucenicii se prepar─â sub forma unor col─âcei cop┼úi ├«n cuptor. 

Acum începe Anul agrar

S─ârb─âtoarea Mucenicilor marcheaz─â ├«nceputul anului agrar, un hotar ├«ntre iarn─â ┼či var─â, ├«ntre zilele capricioase specifice babelor ┼či vremea c─âlduroas─â din zilele Mo┼čilor.

├Än tradi┼úia popular─â, ├«n zonele rurale, ├«n aceast─â zi plugurile tuturor gospodarilor erau adunate pe islazul s─âtesc ┼či preotul f─âcea o slujb─â de sfin┼úire a apei. Cu aceast─â agheasm─â se stropeau plugurile ┼či toate uneltele agricole. Gospodarii mergeau ├«n procesiune pe ogoare ┼či fiecare plugar trasa prima brazd─â pe ogorul s─âu.  Ast─âzi se mai p─âstreaz─â tradi┼úia ca ogoarele ┼či gr─âdinile s─â fie stropite cu agheasm─â, simbolul s─ân─ât─â┼úii ┼či prosperit─â┼úii.

Ritualul de slobozire a c─âldurii pe ogoare ┼či ├«n gr─âdini

├Än ziua praznicului, ├«n tradi┼úia popular─â se spune c─â Sfin┼úii Mucenici se ├«nt├ólnesc ┼či particip─â la un ritual de dezghe┼úare a p─âm├óntului ┼či de ÔÇ× slobozire" a c─âldurii pe ogoare ┼či ├«n gr─âdini. ┼×i ├«n prezent, v├órstnicii satelor mai ÔÇ×bat" p─âm├óntul ├«n aceast─â zi cu b├ótele spun├ónd: ÔÇ×Intr─â frig ┼či ie┼či c─âldur─â,/ S─â ne fie vreme bun─â/pentru plug ┼či ar─âtur─â". Totodat─â, prin aceast─â ac┼úiune magic─â, b─âtr├ónii ├«narma┼úi cu b├óte vor s─â trezeasc─â for┼úele adormite ale p─âm├óntului. ├Än acela┼či scop se aprind ┼či focurile rituale.

De Mucenici afl─âm prognoza vremii

├Än ziua Sfin┼úilor Mucenici se face prognoza vremii p├ón─â la sf├ór┼čitul anului. De secole, se spune c─â, dac─â plou─â ├«n aceast─â zi, va ploua ┼či ├«n ziua de Pa┼čti. ├Äns─â, dac─â tun─â ├«n timpul zilei, este un semn bun: va urma o var─â favorabil─â culturilor, iar recoltele vor fi mai mari dec├ót sper─â gospodarii. ├Än schimb, c├ónd  ├«n ajunul s─ârb─âtorii este vreme rece ┼či ├«nghea┼ú─â p─âm├óntul, ├«n mod cert, va urma o toamn─â lung─â.

Pentru sporul în gospodărie

├Än Muntenia, femeile stropesc obiectele din gospod─ârie cu agheasm─â cu ajutorul unui p─âm─âtuf de busuioc: vasele ├«n care g─âtesc de post, apoi pe cele folosite la prepararea bucatelor pentru s─ârb─âtorile de familie, lucrurile de ├«mbr─âc─âminte ┼či proviziliile din c─âmar─â, pentru a avea hran─â p├ón─â la recolta urm─âtoare.├Än finalul procesiunii, se t─âm├óiaz─â ├«nc─âperile casei, cu excep┼úia b─âii.

Pentru a avea o c─âsnicie frumoas─â

├Än ziua Mucenicilor se mai ├«mpart c├óte 40 de nuci frumoase, ├«n coaj─â, tinerilor c─âs─âtori┼úi, pentru ca ei s─â aib─â o c─âsnicie frumoas─â, iar membrii familiei s─â fie mereu s─ân─âto┼či.

Pentru avea spor la bani

Pentru a avea spor la bani, bărbaţii mănâncă seminţe, iar unitatea de măsură este lingura: la un pahar de vin se consumă o lingură de semniţe de floarea-soarelui sau de dovleac.

Să nu daţi bani cu împrumut

În ziua Sfinţilor Mucenici, cu excepţia bucatelor care se împart în memoria rudelor decedate, pentru bună-sporire în familie nu se dau bani cu împrumut.

Semnificaţia cifrei opt

Tradi┼úia de a prepara mucenici ├«n familie se respect─â ├«n toate zonele ┼ú─ârii. Femeile preg─âtesc 40 de figurine din aluat, numite ÔÇ×sfin┼úi┼čori sau mucenici", ├«n func┼úie de zona geografic─â. Mucenicii ├«mpleti┼úi din aluat dospit au forma cifrei opt ┼či reprezint─â simbolul echilibrului cosmic. Mucenicii sunt un┼či cu miere, iar deasupra se presar─â nuc─â m─âcinat─â, simbolul bel┼čugului .

În Muntenia se prepară mucenici cu zeamă  

├Än Muntenia exist─â tradi┼úia prepar─ârii mucenicilor cu ÔÇ×zeam─â". Mucenicii sunt f─âcu┼úi tot din aluat, ├«n forma cifrei opt, apoi deasupra se toarn─â un sirop preparat din ap─â, miere ┼či mirodenii. ├Än farfurie se adaug─â nuc─â. Figurinele din aluat sunt simbolul mucenicilor, iar siropul aminte┼čte de lacul ├«nghe┼úat unde cre┼čtinii au primit cununa muceniceasc─â. Dup─â preparare, mucenicii se duc la biseric─â pentru a fi binecuv├ónta┼úi de preo┼úi, iar primele por┼úii de mucenici se ├«mpart s─âracilor, copiilor din vecini, apoi rudelor.

Tradiţia celor 40 de pahare

Deseori, b─ârba┼úii respect─â obiceiul str─âvechi de a ÔÇ×bea" 40 de pahare de vin (chiar 44, dup─â tradi┼úia geto-dacilor, care sus┼úineau c─â au fost 44 de mucenici). Aceast─â tradi┼úie dateaz─â din mo┼či-str─âmo┼či, c├ónd se credea c─â ÔÇ× por┼úia" de 40 sau de 44 de pahare cu vin simbolizeaz─â puterea ┼či vigoarea, pentru c─â vinul se transform─â ├«n timpul anului ├«n s├ónge ┼či putere de munc─â.

ÔÇ×Pupoiul", norocosul familiei

├Än jude┼úul Gorj, ├«n diminea┼úa praznicului de Mucenici, b─âtr├ónele satelor nu se abat de la tradi┼úia secular─â. Ele prepar─â din m─âlai un "pupoi" ( o turt─â mare) ┼či socotesc 44 de semne pe suprafa┼úa "pupoiului". Dup─â preparare, b─âtr├ónele pun mai multe monede ├«n aluatul "Pupoiului", iar acesta este a┼čezat ├«ntr-o tav─â care se pune ├«n cuptor. C├ónd s-a copt, "pupoiul" se unge cu miere ┼či se taie ├«n buc─â┼úi, ├«n func┼úie de num─ârul copiilor din acea familie. Copilul care g─âse┼čte primul o moned─â este considerat "Pupoiul" casei, adic─â este norocosul familiei.

Dup─â ce ├«mplinesc acest ritual, b─âtr├ónele mai preg─âtesc un " pupoi" pe care ├«l dau de poman─â ├«mpreun─â cu un fuior de l├ón─â ┼či mai multe poame ( fructe uscate). Fuiorul, spune tradi┼úia popular─â, reprezint─â firul vie┼úii care se toarce. Acesta aminte┼čte an de an c─â fiecare s─ârb─âtoare trebuie cinstit─â a┼ča cum se cuvine ┼či fiecare zi trebuie tr─âit─â c├ót mai frumos.

"Uitata", ofrand─â special─â

Tot acum se face ┼či un fel de turt─â ├«n chip de om f─âr─â ochi, numit─â "Uitata". Ea se d─â copiilor s-o m─ân├ónce cu miere ┼či se face pentru mor┼úii care, din gre┼čeal─â, n-au fost pomeni┼úi ├«n zilele de mo┼či de peste an.

Exist─â ┼či datina ca, ├«n aceast─â zi, fiecare s─â bea 40 de pahare cu vin, c├óte unul pentru fiecare din cei 40 de mucenici, ┼čtiut fiind c─â num─ârul 40 se asociaz─â mor┼úilor.

În ziua de Măcinici se deschid mormintele

├Än ziua de M─âcinici, gunoaiele din gospod─ârie , din gr─âdini ┼či de pe ogoare se ard, ca s─â vin─â prim─âvara mai cur├ónd. Peste focuri sar tinerii, fl─âc─âi ┼či fete, pentru a-┼či purifica trupul. ├Änceputul prim─âverii, marcat de ziua M─âcinicilor, este eviden┼úiat ┼či de alte obiceiuri, credin┼úe ┼či practici magice: credin┼úa c─â ├«n noaptea de M─âcinici se deschid mormintele ┼či Por┼úile Raiului iar spiritele mor┼úilor sunt a┼čteptate de rude cu focuri aprinse ┼či mese ├«ntinse.

Alte tradi╚Ťii la ├«nceputul prim─âverii

De Mucenici, apicultorii scot stupii  de la iernat ╚Öi ├«mplinesc ritualul ÔÇŁRetezatul stupilor ÔÇŁ; tot acum se taie primele corzi de vi┼ú─â de vie pentru ca aceasta s─â aib─â rod bogat.

anamaria prodan3 png
bravo ai stil foto facebook 40288700 (1) webp
1 meghan kate jpg jpeg
goia voltaj jpg
Vladimir Putin epa-efa Sankt Petersburg
lacul vidra PNG
Printul Charles in Transilvania Viscri Valea Zalanului (2) jpg
Kate Moss
image
adevarul.ro
image
adevarul.ro
image
image
image
image
1 machiaj de zi jpg jpeg
za╚Ť de cafea frumuse╚Ťe pixabay
aspirin─â frumuse╚Ťe pixabay
VISUAL DR  mITCAN sECRETELE FRUMUSETII png
L34KQmdE7yRna3G9wAPOCi4vpa3PuQK0uBEHz9ZQwHXfCVDAL LCZXbDTXdDPt6xt1WcVA iE 9gLi94m SJC PfksEMFD3vAb6Rr aS4hnxkdfV OkVUHlWveYwUnWhjbDKIdVisnRN8 uWCQ
QUWf5A GTTZJVkITynGuQSg8Ydh7t0um2zYQq jFM8QLqUMw mXURk85FqsVAu4n1W5Hirp3svLhl2eiMtl6hsnA59 FKDg2lUw9mKJz hSFbVwp3SVgEHtC47nG9laZcRB3ot7YhLl1oEUqSQ