Cele mai gustoase pârjoale moldoveneşti. Ingredientele secrete din rețeta lui Radu Anton Roman

Sunt un deliciu culinar care se prepară în orice zonă, indiferent de anotimp, și un preparat care poate fi însoțit foarte bine de un piure de cartofi și varză murată. Bineînețeles, sunt și foarte ușor de făcut și nu necesită foarte mult timp de preparare, însă, reteţa care garantează o mâncare delicioasă este cea dezvăluită de celebrul gastronom Radu Anton Roman. Iată cum să faci cele mai gustoase pârjoale moldovenești.

Cum se fac cele mai bune pârjoale moldovenești / Foto: Shutterstock
Cum se fac cele mai bune pârjoale moldovenești / Foto: Shutterstock

„Pârjoalele sunt nişte «găluşte» din carne care ne arată, limpede şi maroniu pe alb (căci cu piure sunt mai bune decât orice) că, dacă sudul muntenesc şi balcanizat nu ne-ar fi impus, odată cu dialectu-i oficializat, şi cuvinte precum ciulama sau chiofte, n-am fi fost niciodată bântuiţi de ideea falsă că toate ale gurii ne-au fost mestecate mai întâi de osmanlăi.

Cu piure de cartofi şi varză murată, pârjoalele bucură şi satură de sute de ani omenirea daco-latină condimentată cu ceva prafuri bulgaro- lingvistice. Le ştiu de copil prezente în orice vitrină, de la orice cantină sau bufet, în orice variantă (ar fi chiar interesant de urmărit ce numesc azi cârciumarii şi fastfood-urile pârjoală).

Dar, făcute ca mai sus, ne pot ajuta să ne întâlnim nu numai cu marea bucătărie a bunicilor noştri, ci şi cu un vin ce aparţine şi el aceloraşi vremuri”, scria celebrul gastronom Radu Anton Roman, în lucrarea „Bucate, vinuri şi obiceiuri româneşti” (Editura Paideia), relatează Adevărul.ro.

Rețeta lui Radu Anton Roman pentru cele mai bune pârjoale moldovenești

Vei avea nevoie de următoarele ingrediente:

- 500 g carne de viţel

- 500 g ceafă de porc

- 150 ml lapte

- 350 g miez de pâine albă

- 2 cepe mari

- mărar, pătrunjel

- 4 ouă

- 300 g unt

- 1 cartof

- 200 g pesmet (la ţară se pune mălai)

- piper, sare

Cum le prepari? Mai întâi, trebuie să toci foarte bine carnea, apoi îmbibă pâinea în lapte și stoarce-o cu grijă. De asemenea, și ceapa trebuie tocată mărunt și înmuiată bine în unt, pe foc mic. Toacă mărunt mărarul şi pătrunjelul. Mai trebuie să dai cartoful pe răzătoarea mică. Ulterior, bate ouăle, apoi amestecă peste carea, pâinea, ceapa, ouăle, mărarul, pătrunjelul, cartoful cu piper, sare după gust și 100 grame de unt. Într-o farfurie, pui pesmet fin (sau mălai). Se ia (cu polonicul!) tocătura, că pârjoala e mare cât palma, se tăvăleşte prin pesmet, se turteşte la 1 cm grosime, se alungeşte (trebuie să arate oval, cam ca o palmă de copil). În final, se prăjeşte în unt încins, în tigaie acoperită pentru a se pătrunde bine carnea şi ca să-şi ia aromele tuturor ingredientelor, pe foc foarte mic, rumenindu-se bine pe ambele părţi.

Despre Radu Anton Roman

Radu Anton Roman, gazetar, scriitor, realizator TV, vânător şi pescar sportiv, a publicat, în cei 57 de ani de viață, poezii, însemnări de călătorie, romane şi eseuri, fiind implicat în mai multe proiecte de televiziune şi publicaţii, dedicându-se din anul 1997 şi domeniului gastronomic.

A publicat, în anul 1998, una dintre cele mai importante lucrări recente ale gastronomiei româneşti „Bucate, vinuri şi obiceiuri româneşti” (Editura Paideia). Radu Anton Roman a murit la vârsta de 57 de ani, în anul 2005, în București, în urma unui infarct miocardic, și este înmormântat în cimitirul Bellu.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
www.antena3.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.bugetul.ro
Maria Alexandra fiica Alina și Nicolae ai României foto Facebook5 jpg
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
historia.ro
image
historia.ro
Manichiura jpg
5 zodii urmărite de ghinion în luna februarie, sursă foto: Canva
image png
zodii pixabay jpg
Fasole jpg
image png
friptura vita istcok jpg
zodii horoscop jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net