Checul cu cocos poate înlocui cozonacul de Crăciun și se coace în 15 minute! Rețeta direct de la sibieni
Checul Băciței de la Jina are o poveste aparte, căci produsul este deosebit de gustos, făcut numai din ingrediente naturale: oua de țară proaspete, lapte, zahăr, unt. Poate înlocui cu succes cozonacul pe masa de Crăciun și se poate prepara și pe ultima sută de metri, căci nu vei sta în bucărie mai mult de o oră. Cu tot cu spălatul vaselor!
“Checul se face după o rețetă ardeleanească, la care a avut aportul întreaga comunitate de pe meleagurile comunei noastre, adică Jina din Județul Sibiu. Trebuie să încercăm să trăim și sa mâncam sănătos”, ne-a spus băcița Claudia Stroie, care ne-a divulgat și rețeta gustoasei prăjituri de casă.Ingrediente: 200 gr făină, 5 ouă separate, 200 gr zahăr, 4 linguri ulei, 2 linguri cacao, 2 plicuri zahăr vanilat, o lingurița praf de copt, un praf de sare, 200 gr nucă de cocos.
Mod de preparare: punem albușul cu sarea într-un mixer și mixăm până se face spumă. Peste albuș adăugăm zahărul, zahărul vanilat și amestecăm bine până se omogenizează. Punem gălbenușurile și uleiul într-un bol și amestecăm până se face o pastă. Apoi adăugăm pasta obținută peste albușuri, amestecăm bine compoziția împreună cu făina și praful de copt. Apoi adăugăm și nuca de cocos.Se ia apoi 300 de grame din compoziție și se amestecă împreună cu praful de cacao. Am tapetat tava de cozonac cu hârtia de copt, unsă cu unsoare, turnăm întâi compoziția fără cacao, după care o adăugăm și pe cea cu cacao, pe porțiuni. Pornim cuptorul la 180 de grade, lăsam checul la copt circa 15 minute. Apoi îl scoatem din cuptor și îl presărăm cu zahar pudră. Pofta bună!
Citește și: