Ciorbă de lobodă și dragavei, preparatul ardelenesc care a făcut furori în toate casele din România. Rețeta plină de vitamine și savoare, specială pentru sezonul de primăvară

Primăvara aduce în bucătărie nu doar culoare, ci și arome proaspete care ne întorc la rețetele simple și sănătoase ale copilăriei. Una dintre cele mai apreciate preparate de sezon este ciorba de lobodă și dragavei, un fel tradițional, ușor de preparat, plin de vitamine și savoare.

Ciorbă e lobodă și dragavei / FOTO: istock
Ciorbă e lobodă și dragavei / FOTO: istock

Rețeta a făcut recent furori pe TikTok, acolo unde utilizatorii au redescoperit-o ca pe o „mâncare a sufletului”, cu gust autentic și ingrediente curate. Clipul care o prezintă a adunat o mulțime de aprecieri, semn că generația tânără caută tot mai des inspirație în bucătăria tradițională românească.

Ingrediente:

Pentru această rețetă, se folosesc aproximativ 600 g de verdețuri – în combinație de lobodă roșie, lobodă albă și dragavei. Lista completă include:

  • 2 linguri de ulei
  • 1 ceapă mare (sau ceapă verde, după preferință)
  • 2 morcovi
  • 500 ml bulion
  • 3 litri de apă
  • jumătate de legătură de pătrunjel și jumătate de leuștean
  • sare, după gust

Mod de preparare:

Într-o oală încăpătoare, se călesc ceapa și morcovii tocați mărunt în ulei, timp de un minut. Se adaugă apoi apa și se lasă la fiert cel puțin 40 de minute, pentru a obține o bază aromată.

În paralel, se pregătesc verdețurile: se curăță, se spală bine, iar frunzele mari se rup în bucăți. La dragavei, tijele mai groase pot fi îndepărtate, mai ales dacă frunza este matură.

Când baza este gata, se adaugă bulionul și se mai lasă la fiert 10 minute. Cei care preferă ciorba acrișoară pot adăuga și borș, după gust.

Verdețurile se pun la final și se fierb doar 3-4 minute, pentru a-și păstra proprietățile nutritive și prospețimea. Se asezonează cu sare și se presară generos pătrunjelul și leușteanul tocate mărunt.

Un preparat simplu, dar memorabil

Ciorba poate fi servită caldă, alături de pâine proaspătă sau mămăligă, dar este la fel de delicioasă și rece, în zilele mai călduroase. Iar pentru un plus de savoare, nu ezitați să o însoțiți cu un ardei iute murat.

Rețeta este dovada clară că, uneori, cele mai bune mâncăruri vin din grădină și din tradiție.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
www.antena3.ro
image
www.gandul.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.viva.ro
image
www.unica.ro
image
playtech.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.bugetul.ro
image
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
historia.ro
image
historia.ro
saracie freepik jpg
image png
Zodii norocoase, shutterstock jpg
oua ochi istock jpg
Zodia căreia i se schimbă traiectoria în viață, imediat după Paște  Intră într o nouă etapă a vieții, iar totul se așază în favoarea ei png
BeFunky collage   2025 06 13T181730 351 jpg
BeFunky collage   2025 06 13T225414 860 jpg
BeFunky collage   2025 06 13T211825 446 jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net