Click! îţi dă reţeta câştigătoare de la cititori: Tort cu nucă, pesmet şi stafide albe - Zorica Maroiu
Câştigătoarea noastră se numeşte Zorica Maroiu. Ea va primi o tigaie ceramică.
Ingrediente blat: 8 albuşuri, 8 linguri zahăr, 8 lg nucă măcinată, 3 gălbenuşuri, 6 lg de pesmet, 4 lg de apă, 1 praf de copt; Preparare
Se separă ouăle şi se bat spumă albuşurile. Se face un sirop din apă şi zahăr, se pune la fiert, iar când zahărul s-a topit se ia de pe foc. După ce se răceşte puţin se adaugă gălbenuşurile, pesmetul, nuca şi albuşul bătut spumă. Se pune praful de copt stins într-o linguriţă de oţet. Se amestecă bine şi se pun într-o formă de tort tapetată cu hârtie de copt şi se coace blatul. Preparare cremă: Cele cinci gălbenuşururi rămase se amestecă cu un litru de lapte, 10 linguri de zahăr şi 7 linguri de făină. Se pune crema pe baie de abur. Când s-a îngroşat se ia de pe foc şi se împarte în două părţi egale. În prima cremă se pune un pachet de unt şi 100 de grame de stafide albe. Stafidele se pun la macerat în rom cu o seară înainte. În cea de-a doua crema se pun 200 ml de frişcă lichidă. Frişca se bate înainte cu un baton de vanilie sau 2 pliculeţe de zahăr vanilat. Se împarte blatul în trei părţi egale şi se însiropează. Siropul se face din 200 grame zahăr şi 400 grame apă. Se dizolvă pe foc. Se umple tortul cu cremă după preferinţă şi se ornează cu frişcă. Poftă bună!