Comuna din România unde se fac cele mai bune murături. Incredibil ce pun gospodinele în ele

Comuna Ocnița din județul Dâmbovița, România, adăpostește o comoară autentică cu multiple utilizări ce se reflectă atât în gastronomia locală, cât și în medicina naturistă. Această comoară este reprezentată de un deal de sare care a fost exploatat timp de sute de ani.

Bulgării de sare erau folosiți pentru a plăti birurile otomani / foto: călătoprinromania
Bulgării de sare erau folosiți pentru a plăti birurile otomani / foto: călătoprinromania

Sarea naturală extrasă din acest loc constituie un element esențial în prepararea celor mai rafinate murături, conform tradițiilor locale. Istoria zonei relevă că, încă din vremea lui Mircea cel Bătrân, bulgării de sare extrase erau folosiți pentru a plăti birurile către Imperiul Otoman.

O perioadă mai recentă a adus cu sine regimul comunist, când deținuții condamnați pe viață erau transportați la Ocnița pentru a presta muncă forțată în exploatarea sării. Astăzi, din acea vreme, singurul vestigiu rămas este „Malul cu sare”.

Aici, murăturile se fac așa dintotdeauna

Acest „Mal cu sare” este considerat un paradis natural și o zonă terapeutică semnificativă, unde timpul și natura și-au desfășurat influența cu succes. În prezent, în jurul malului cu sare, se pot identifica cute diapire, izvoare cu apă sărată, galerii subterane și formațiuni cristalizate rezultate din precipitații, alcătuind astfel un veritabil ecosistem, conform informațiilor furnizate de Primăria Ocnița.

„Malul cu sare reprezintă un paradis natural, o zona terapeutică importantă asupra căruia timpul și natura și-au făcut treaba foarte bine.

În prezent, în jurul malului cu sare putem vorbi despre cute diapire (straturi ridicate din adânc, care aduc sarea la suprafață, n.r.), izvoare cu apă sărată, galerii subterane, despre formațiuni care au rezultat din cristalizare și precipitații, precum și despre trovanți. Astfel, Malul cu sare reprezintă un veritabil ecosistem”, se spune într-o prezentare a Primăriei Ocnița, potrivit Antena 3 CNN. 

Locuitorii zonei au creat o rețetă tradițională de saramură pentru murături, transmitându-și această cunoaștere din generație în generație.

Un exemplu de preparare menționat de localnici implică adăugarea unei găleți mari de apă sărată și a mirodeniilor la un bidon de 100 de kilograme de sare, împreună cu adăugarea unui porumb și a unei gutui pentru aromă plăcută.

Maria, o localnică, relatează că această metodă a fost practicată de când se știe, iar oamenii din zonă preferă să obțină sare direct de la izvoarele sărate de la baza dealului, în loc să o cumpere din magazin.

Această practică aduce, conform locuitorilor, un plus de calitate și rapiditate în pregătirea murăturilor.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
Joseph Maroon01 jpg, FOTO facebook/Joseph Maroon
image
image
image
image
image
image
cozonac jpg
horoscop jpg
pui la cuptor jpeg
image png
horoscop jpg
ADV jpg
horoscop colaj pixabay jpg
horoscop bilunar shutterstock 2091062710 jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net