Cum prepari cea mai delicioasă iahnie de fasole. Ingredientul secret care o să te facă să nu te poți opri din mâncat

Iahnia de fasole este mai mult decât o rețetă – este un simbol al bucătăriei tradiționale românești. Consumată cu precădere în perioadele de post, această mâncare este hrănitoare, aromată și extrem de versatilă. Rețeta lăsată moștenire de Radu Anton Roman, cunoscutul gastronom și scriitor, pune în valoare un ingredient mai puțin folosit, dar cu efect garantat asupra gustului: tarhonul.

Iahnie de fasole. Foto: arhiva.
Iahnie de fasole. Foto: arhiva.

Iahnie de fasole, o mâncare cu suflet

Preparată corect, iahnia de fasole poate rivaliza cu orice fel principal sofisticat. Secretul stă în răbdare, atenție la detalii și alegerea condimentelor potrivite. Radu Anton Roman recomanda ca fasolea să fie lăsată la înmuiat în apă rece peste noapte – un pas esențial pentru o textură perfectă și o digestie mai ușoară.

Ingrediente necesare pentru această rețetă

Iată ce ingrediente sunt necesare pentru această rețetă

  • 500 g fasole boabe
  • 3 cepe mari
  • 3 morcovi
  • 100 ml ulei
  • 200 ml bulion gros de roșii
  • 1 căpățână de usturoi
  • 1 lingură boia dulce
  • 1 lingură oțet aromat cu tarhon
  • câteva fire de tarhon verde, tocat
  • 1 legătură de pătrunjel proaspăt
  • 1 foaie de dafin
  • 1 lingură zahăr
  • sare și piper, după gust

Cum se prepară

Fasolea se lasă la înmuiat în apă rece timp de minimum 12 ore. A doua zi, se scurge, se clătește și se pune la fiert în apă curată. După ce dă în clocot, se schimbă apa și se continuă fierberea pentru aproximativ o oră și jumătate, la foc mediu.

Separat, se călesc ceapa și morcovii rași într-o tigaie cu ulei încins, până devin aurii. Se adaugă boiaua, apoi bulionul și oțetul cu tarhon, completând cu puțină apă fierbinte. Se lasă să fiarbă câteva minute, apoi se toarnă peste fasolea fiartă.

Se adaugă usturoiul tocat, tarhonul verde, zahărul, foaia de dafin și condimentele. Se mai lasă pe foc aproximativ 10-15 minute, amestecând des pentru a nu se prinde.

Iahnia se servește caldă, presărată cu pătrunjel proaspăt. Merge de minune alături de murături de casă sau o ceapă roșie tăiată rondele. În unele regiuni, este servită cu pâine de casă sau chiar în boluri din pâine, pentru un plus de savoare.

Beneficiile fasolei

Pe lângă gustul bogat și textura cremoasă, fasolea este un aliment cu reale beneficii nutriționale. Este o sursă excelentă de proteine vegetale, vitamine din complexul B, minerale precum magneziu, potasiu și fier – toate esențiale pentru buna funcționare a organismului. Datorită conținutului ridicat de fibre, ajută la reglarea tranzitului intestinal și la menținerea unei senzații de sațietate de durată.

Această rețetă tradițională rămâne, de-a lungul generațiilor, un exemplu perfect de simplitate și echilibru în farfurie. Iar ingredientul surpriză – tarhonul – nu doar că intensifică gustul, ci adaugă un aer elegant unei rețete populare și iubite de toți românii.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
www.antena3.ro
image
www.gandul.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.viva.ro
image
www.unica.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.bugetul.ro
image
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
historia.ro
image
historia.ro
image png
WhatsApp Image 2025 05 21 at 14 41 04 jpeg
implant par drfelixhairimplant 5 jpg
zodii norocoase jpg
pilaf istock jpg
horoscop luna noiembrie click webp
woman 7658222 1280 jpg
Zodii norocoase, shutterstock jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net