Ecler savuros cu cremă de vanilie
Atenție! Următorul desert este pentru cunoscători. Acest tort trezește simțurile, încântă sufletul și te energizează după o masă copioasă. Ingredientul care îi oferă puterea specială: cafeaua.
Ingrediente
Pentru blatul de cafea
6 ouă250 g zahăr150 g făină2 linguri cafea instant1 praf de coptesenţă de vanilie
Pentru blatul alb
3 ouă3 linguri zahăr3 linguri făină1 vârf de sare
½ plic praf de copt
Pentru cremă
4 ouă4 linguri zahăr1 plic praf de frișcă1 cutie mare de smântână grasă (25%) sau 1 cutie mascarpone40 g gelatin3 linguri de gem acrișor1 cană cafea slabă îndulcită
Pentru decor
1 lingură pudră de cacaomiez de nucăboabe de cafea
Preparare
Pentru blatul de cafea, mixezi gălbenuşurile cu 150 g zahăr, adaugi cafeaua dizolvată în 2 linguri de apă călduţă, esenţa de vanilie şi făina cernută cu praful de copt. La sfârşit, încorporezi delicat albuşurile bătute spumă tare cu restul de zahăr.
Torni compoziţia obţinută într-o formă de tort detaşabilă, tapetată cu folie specială de copt (ori unsă cu ulei și tapetată cu făină) şi o coci la foc potrivit circa 35 de minute. După ce se rumeneşte, scoţi blatul pe un grătar şi îl tai în 2 felii orizontale.