Gogoși cu drojdie, rețetă din anul 1957. Cum le pregăteau străbunii noștri și care era secretul pentru a fi pufoase și aromate
Gogoșile, unul dintre cele mai iubite preparate din toate timpurile. Deși există o mulțime de rețete după care le putem prepara, totuși una singură rămâne populară, cea a străbunilor noștri. Iată rețeta de gogoși cu drojdie din 1957.
Cine poate să uite, oare, cele mai bune gogoși din copilărie, după rețeta clasică a străbunilor? Preparatul făcea furori printre musafiri, iar toată lumea se așeza cu drag în jurul mesei pentru a savura delicioasele gogoși frământate cu drojdie. Aveau un gust aparte și un aspect deosebit, iar mirosul aromat te făcea să mănânci pe săturate.
Gogoșile pot fi servite atât ca desert, cât și la micul dejun, cu dulceață sau brânză, înlocuind cu succes o masă copioasă. Însă, cei care vor să le mănânce ca desert, le pot asezona cu cremă de Nutella sau zahăr și înghețată.
Lista de ingrediente
Totuși, să revenim la vechea și clasica rețetă din 1957. Ingredientele de care ai nevoie pentru a prepara gogoșile sunt:
-500 de g de făină
-15 g drojdie proaspătă
-1/2 linguriță sare
-puțină esență de vanilie
-puțină coajă de lămâie rasă
-apa cât cuprinde pentru a face o cocă moale
-ulei pentru prăjit gogoșile
-câteva linguri de zahăr pudră
Metoda de preparare
Cum le preparăm? Ei bine, metoda este extrem de simplă, tot ce trebuie să faci este să acorzi foarte mare atenție frământatului. Astfel, făina, drojdia, sarea, vanilia, coaja de lămâie rasă și apa, se amestecă, iar ulterior se frământă treptat până când obținem o cocă moale, în așa fel încât să poată fi luată cu lingura, potrivit rețeteistorice.ro.
Pasul 2 este să lăsăm coca la crescut, iar ulterior, după ce s-a „îngrășat” suficient, se ia cu lingura din ea și se pun grămăjoare într-o tigaie cu ulei încins, la prăjit. Important de menționat este că se procedează ca la gogoșile pripite. La final, acestea se pudrează cu zahăr, după preferință și se servesc calde.