Haios- Clementina Cojan
Ingrediente:Aluatul 1: 1 kg făină, 4 gălbenuşuri, 100 g iaurt, 1 lingură zahăr, 1 plic zahăr vanilinat, 1 vârf de cuţit bicarbonat de sodiu, 1 linguriţă sare, apă rece cât cuprinde pentru a forma un aluat omogen, nelipicios.
Aluatul2: 600 g osânză crudă măcinată, 300 g făină.
Umplutura: gem acrişor, zahăr pudra
Mod de preparare: Se frământă cele două aluaturi. Fiecare aluat se înfoliază şi se dă la frigider, pentru 30 minute. Aluatul cu gălbenuşuri se întinde într-o foaie dreptunghiulară, de 1/2 cm grosime. Aluatul cu osânza se împarte în 3 părţi egale, iar una dintre treimi se repartizează cât mai uniform deasupra foii întinse. Marginile aluatului se pliază de la stânga la dreapta, respectiv de la dreapta spre stânga, până se întâlnesc.
Se împachetează încă o dată pe lungime, în două, se înfoliază şi se dă la frigider 30 minute. Se întinde aluatul din nou, se pune aluatul de osânză şi se repetă împachetarea. Se dă 30 minute la frigider. Apoi se face ultima împachetare şi se lasă la frigider 1 oră.
Se întinde foaia şi se taie în pătrate cu latura de 4 cm. Pe fiecare pătrat se pune o linguriţă de dulceaţă. Se pliază pe diagonală şi se aşază în tavă, cu distanţă între ele. Se introduc în cuptorul încins la 200 grade, cu partea tăiată către fundul cuptorului. După 10 minute, se reduce temperatura. Se scot când sunt coapte, se lasă să se răcească şi se pudrează cu zahăr pudră.Poftă bună!