O reţetă gustoasă pe zi: Tort Albinuța
- Ingrediente
- Pentru blat
- 250 g miere
- 7 linguri făină
- 2 linguriţe nes
- 1 lingură zeamă de lămâie
- 6 ouă
- 1 plic praf copt
- 1 linguriţă scorţişoară
- 1 praf de sare
- Pentru cremă
- 250 g zahăr
- 200 g margarină
- 500 ml lapte
- 4 linguri făină
- 3 linguri coniac
Pentru decor
colorant alimentar galben
50 g alune nesărate
Preparare: Amesteci mierea cu gălbenuşurile şi freci până obţii o cremă bine legată. Adaugi scorţişoara şi nesul. Baţi albuşurile spumă cu un praf de sare. Încorporezi în crema de gălbenuşuri făina, praful de copt stins cu zeamă de lămâie şi albuşurile bătute. Torni aluatul în forma unsă şi tapetată şi coci în cuptorul încins, la foc potrivit, 30 de minute.Caramelizezi zahărul la foc mic. Când s-a topit, adaugi margarina şi amesteci energic. Adaugi 400 ml de lapte şi continui să amesteci până se omogenizează şi s-a topit tot zahărul. În alt vas amesteci făina cu 100 ml lapte, torni zahărul topit, pui vasul la foc mic şi freci bine, să nu se formeze cocoloaşe. Când dă în clocot, iei vasul de pe foc, laşi să se răcorească, apoi încorporezi coniacul. Iei deoparte 3 linguri de cremă şi le amesteci cu colorant galben.Tai blatul pe jumătate, ungi cu o parte din cremă, pui cealaltă jumătate de blat şi ornezi cu restul de cremă, apoi îmbraci marginile cu alune pisate.