O reţetă gustoasă pe zi: Tort de cartofi cu mac
Ingrediente: Pentru blat: 3 ouă, 200 g zahăr,1 plic zahăr vanilat, 200 ml smântână dulcepentru frişcă, 100 g cartofi fierţi, 200 g făină, 1 plic praf de copt, 100 g macunt şi pesmet pentru tavă. Pentru glazură: 150 g zahăr pudră, 2 linguri zeamă de lămâie, 4 linguri apă fierbinte. Pentru decorat:1 lămâie, frunze de mentă, 100 g zahăr, 150 ml apă.
Preparare
1. Baţi spumă ouăle cu zahărul, şi cu cel vanilat. Separat baţi frişca şi amesteci ambele compoziţii. Adaugi pe rând făina cernută cu praful de copt, cartofii raşi şi macul. Amesteci uşor toate ingredientele.
2. Torni aluatul într-o formă unsă cu unt şi tapetată cu pesmet, după care o pui în cuptor, la foc potrivit, pentru 50 de minute. Scoţi prăjitura din formă numai după ce se răceşte complet.
3. Între timp, prepari glazura. Opăreşti zahărul cu apa fierbinte, adaugi treptat zeama de lămâie şi freci energic până se îngroaşă şi se albeşte.
4. Pregăteşti şi lămâia pentru decor. Fierbi apa cu zahărul timp de 30 de minute, la foc mic, adaugi lămâia tăiată felii subţiri şi o laşi să clocotească 5 minute. Scoţi feliile de lămâie, le aşezi pe o tavă şi le usuci în cuptor, la foc mediu, timp de 15 minute. Acoperi blatul de tort cu glazură şi decorezi cu felii de lămâie şi frunze de mentă.