Reţete de la cititori: Găluşte cu prune - Maria Udrea
Mod de preparare:
Cartofii, spălaţi bine, i-am pus la fiert în apă cât să fie acoperiţi şi necurăţaţi de coajă. I-am lăsat pe foc până s-au pătruns bine, verificând cu o furculiţă, apoi am scurs apa şi i-am lăsat la răcit.
Biscuiţii, fiind mai tari, i-am trecut prin robot şi i-am aşezat pe un platou. Nu a fost nevoie să adaug zahăr la ei pentru că au fost dulci.
După răcirea cartofilor, i-am curăţat şi i-am pasat ca pentru piure, apoi am adăugat zahărul, sarea, uleiul şi esenţa şi am frecat bine cu mixerul până s-a topit zahărul, apoi am încorporat ouăle şi în final făina.
Prunele le-am spălat, le-am şters şi le-am scos sâmburii, apoi le-am pudrat cu scorţişoară.
Am presărat pe un platou puţină făină, mi-am înfăinat şi mâinile şi am început să modelez găluştele. Am luat câte o lingură din compoziţie, aşezând-o în mâna stângă, apoi am pus pruna la mijloc şi am îmbrăcat-o cu compoziţia, uniformizâând-o ca pe o minge. Am aşezat-o pe platoul înfăinat şi am trecut la următoarea.
Am pus o oală cu apă şi puţină sare pe foc, iar când a atins punctul de fierbere am început să scufund găluşte, câte au încăput, astfel încât să fie loc pe lângă ele să le pot scoate fără a le sfărâma şi le-am lăsat în apă 3-4 minute, apoi le-am scos cu o paletă şi le-am pus pe platoul cu biscuiţi.
Le-am rotit prin biscuiţi, după care le-am aşezat într-o tavă tapetată cu hârtie de copt şi le-am dat la cuptor pentru 30 de minute la 180 grade.