Reţete de la cititori: Cozonac bistriţean cu nucă şi stafide – Clementina Cojan
Pentru umplutură: 4 albuşuri, 100 g zahăr, coajă rasă de lămâie, esenţă de rom, 50 g stafide, 300 g nucă măcinată.Pentru uns: 2 ouă bătute.
PreparareÎntr-un lighean adânc se cerne făina. Se pune drojdia în puţin lapte călduţ, o lingură de zahăr, puţină făină şi se bate cu telul până când compoziţia face băşici. Laşi să crească maiaua, la loc cald. Se dizolvă zahărul în lapte, se adaugă sarea şi gălbenuşurile. Se toarnă peste făină, se adaugă şi maiaua, zahărul vanilinat şi se frământă. Se adaugă uleiul şi se continuă frământarea până când aluatul se dezlipeşte de pe pereţii ligheanului.
Acoperi şi laşi la dospit aluatul, într-un loc cald. Pentru umplutură se bat albuşurile spumă, se adaugă zahărul, nucile, stafidele hidratate şi se amestecă. Se adaugă şi aromele şi se amestecă totul. Aluatul,care între timp a crescut, se împarte în trei.
Fiecare bucată se întinde cu sucitorul, se pune umplutura şi se rulează. Când am terminat toate rulourile, le punem în tăvi de cozonac, unse şi tapetate cu făină. Se lasă la crescut în tăvi şi se ung cu ou bătut. Se coc 40 minute.