Reţete de la cititori: Fasole bătută cu boia (de post) – Elena Stănescu
Mod de preparare:
Se spală fasolea şi se pune la fiert într-o oală cu apă. După ce clocoteşte câteva minute bune se aruncă apa şi se mai pune din nou la fiert în altă tură de apă. Se toacă morcovul, ardeiul şi ţelina şi se introduc în oala cu fasole adăugându-se şi foile de dafin şi crenguţa de cimbru. Se adaugă sare după preferinţă şi când fasolea a fiert bine, bine şi apa a scăzut, se ia de pe foc şi se zdrobeşte cu ajutorul unui blender.
Se adaugă mărarul tocat, se amestecă bine şi apoi se pune într-un vas. Separat într-o tigaie cu puţin ulei se pune ceapa tocată mărunt la prăjit apoi spre final se pune usturoiul tocat şi boiaua. Se adaugă şi puţină pastă de tomate să se formeze ca un sos, se condimentează cu sare şi aşa fiebinte se pune deasupra fasolei. Se poate servi fasolea atât caldă cât şi rece.