Reţete de la cititori: Ruladă cu mac - Bianca Raluca Panazan
Ingrediente: Pentru Aluat: 550 g făină, 1 plic de drojdie, 200 g unt, 200 ml lapte, 70 g zahar, 100 g smântână, 2 gălbenuşuri.
Pentru umplutură: 200 g mac, 70 ml lapte, 150 g zahăr, 1/2 esenţă lămâie.Pentru uns: 2 gălbenuşuri, 1 lingură de lapte.
Preparare
Untul trebuie să fie la temperatura camerei, se taie cuburi şi se pune într-un vas înalt, adăugăm zahărul şi gălbenuşurile şi amestecăm cu mixerul, adăugăm smântâna şi laptele şi făina şi drojdia şi începem să frământăm. Aluatul se lasă la dospit (cald) timp de 1oră şi 30 minute.Între timp se pune laptele şi zahărul la fiert, se adaugă şi macul şi esenţa de lămâie, se lasă câteva minute pe foc după care se lasă la răcit.Albuşurile se bat spumă şi se amestecă cu compoziţia de mac.Pregătim o tavă cu pereţii înalţi, punem o hârtie de copt şi pornim cuptorul.Aluatul se împarte în 4 bucăţi.Pe masa de lucru se presară făină, se întinde câte o bucată de aluat în formă dreptunghiulară, se pun câteva linguri din compoziţia de mac şi se rulează. Capetele se închid bine pentru a nu ieşi compoziţia.Se pune fiecare ruladă în tava tapetată, mie mi-au încăput doar 3, una am pus-o separat într-o tavă de chec.Gălbenşurile se amestecă cu lingura de lapte şi se unge fiecare ruladă de mac.Se dau la cuptor pentru 35-40 minute.Se lasă peste noapte să se răcească după care putem felia şi servi.