Reţete de la cititori: Cozonac - George Dragomir
Ingrediente: 8 ouă, 2 kg făină, 500 g margarină, 800 g zahăr (după gust), 1 litru lapte, coaja de la o lămâie, esenţă, sare, 100 g drojdie.Pentru umplutură: cacao, rahat.
Preparare
Se face maiaua din drojdie, puţin zahăr şi 200 ml lapte călduţ.
Se dă în clocot laptele, apoi se toarnă peste făină şi se amestecă până nu mai sunt cocoloaşe. Se separă albuşurile de gălbenuşuri. Albuşurile bătute spumă se adaugă în compoziţie apoi se pun şi gălbenuşurile pe rând. Margarina se încălzeşte puţin şi se adaugă în compoziţie împreună cu coaja de lămâie, esenţa şi sarea.
Coca rezultată se bate pe un blat sau pe masă până se formeaza bule pe suprafaţa acesteia. Se pune la dospit.După dospire se umplu cozonacii cu cacao şi rahat şi rulează şi se pun în tavă. Se mai lasă puţin pentru a creşte şi în tavă se ung cu ou şi se dau la cuptor. Se face testul cu scobitoarea. Când sunt gata se scot din cuptor şi se dau la rece.
Poftă bună!