Reţete de la cititori: Plăcintă cu mere şi nucă – Roxi R
Ingrediente: Pentru aluat: 450 g făină, 20 g drojdie, 140 g iaurt natural, 1 ou, 5 linguri zahăr, 70 ml lapte, 60 g unt, un praf de sare, coajă rasă de portocală.
Umplutura: 1,4 kg mere, 6-7 linguri de zahăr, 2 linguri ulei, 1 linguriţă scorţişoară, 1/2 linguriţă anason măcinat, 2 linguriţe zahăr pudră cu păstăi de vanilie, 1/2 cană nucă măcinată, 1 ou pentru uns, zahăr pentru pudrat.
Mod de preparare:
Aluatul: Drojdia o amestecăm cu 1 lingură de zahăr până se divolvă.Într-un ibric turnăm laptele, untul, trasferăm totul pe foc până laptele devine călduţ şi untul este topit.Într-un bol punem făina cernută, sarea, zahărul, drojdia dizolvată, oul, coaja rasă de portocală şi amestecăm uşor cu mâna.
Adăugăm iaurtul şi îl încorporăm şi pe acesta. Turnăm câte puţin din amestecul de lapte cu unt iar de acum frământăm până aluatul devine omogen, nelipicios şi uşor de modelat (din amestecul lapte-unt mi-a mai rămas 2 linguri). Acoperim bolul cu un prosop curat, îl lăsăm la loc cald şi ferit de curent 1 oră să dospească.
Umplutura:
Spălăm merele, le decojim şi le dăm pe răzătoarea cu ochiuri mari. Într-o cratiţă punem uleiul, merele rase şi stoarse de zeamă. Peste mere adăugăm zahărul, zahărul cu păstăi de vanilie şi le lăsăm la foc potrivit până nu mai au deloc zeamă. Le tragem de pe foc, aromatizăm cu scorţişoară, anasonul măcinat şi lăsăm să se răcească. Când merele s-au răcit încorporăm nuca măcinată. Aluatul dospit îl împărţim în două.
Întindem prima foaie cât mai subţire, ungem o tavă dreptunghiulară cu margarină, o tapetăm cu hârtie de copt, aşezăm foaia şi o înţepăm cu furculiţa. Surplusul de pe margini îl îndepărtăm cu un cuţit. Turnăm umplutura şi o nivelăm cu o paletă. Întindem a doua foaie, o aşezăm peste mere şi iar o înţepăm cu furculiţa.
Din aluatul tăiat de pe margini eu am mai făcut o mini plăcintă, iar cu o formă am decupat frunzuliţe pe care le-am aşezat deasupra. Batem un ou spumă şi cu o pensulă ungem plăcinta. O introducem în cuptorul încins, reglăm o temperatură potrivită iar în 35-40 de minute este rumenită, coaptă şi o scoatem să se răcorească. O pudrăm cu zahăr, o porţionăm şi servim.