Pariziene cu brânză de vaci - Bakos Ildiko
Ingrediente
4 linguri zahăr
2 ouă
1 ou pentru uns
1 și 1/2 pliculeţe drojdie uscată
100 g unt
4 linguri ulei
5 linguri zahăr
300 ml lapte
750 g făină
1/2 linguriţă sare
Umplutură
500 g brânză de vaci
150 g zahăr
1 ou
coaja de lămâie după gust (am pus 1 )
zahăr vanilat
Mod de preparare
Amestecăm făina cernută cu drojdia uscată, lăsăm la temperatura camerei până amestecăm laptele (lăsăm 2 linguri pentru uns) cu untul moale, zahărul, sarea într-un bol, după care începem să încorporăm în făină treptat: frământăm cu ulei, după care mai adăugăm din lapte. Frământăm aluatul până nu se lipeşte de mâini şi se formează bule de aer. Aluatul nu trebuie să fie tare! Aluatul îl acoperim cu un prosop şi lăsăm la dospit până îşi dublează volumul (30-40 min). Între timp pregătim umplutura: brânza lăsată la scurs peste noapte o amestecăm cu zahărul, coaja de lămâie şi vanilie, după care încorporăm bine cu ajutorul unui mixer şi oul crud. Din aluat am format 4 forme de cilindru şi am tăiat 20 felii (se pot tăia şi mai puţine, asta însemnând că parizienele vor fi mai mari). Am întins fiecare bucăţică cu sucitorul în forme de dreptunghi. Jumătate din dreptunghi l-am crestat fâşii de circa un deget grosime. Se umple fiecare bucăţică de aluat în partea în care nu am tăiat făşiile cu brânză şi începem să rulăm până ajungem la fâşii. Fiecare fâşie se rulează cu atenţie peste partea umplută. Le aşezăm în tava tapetată cu hârtie de copt şi mai lăsăm 10 minute să se odihnească, le ungem cu 1 ou amestecat cu 2 linguri de lapte, după care le introducem în cuptorul fierbinte şi le lăsăm până se rumenesc.