Prăjitură cu foi şi cremă de zahăr ars - Ursan Anişoara

Ultima actualizare:

    Prăjitură cu foi şi cremă de zahăr ars
Prăjitură cu foi şi cremă de zahăr ars

Ingrediente: 4 foi: 450 g făină, 75 g zahăr , 125 g unt sau margarină, 100 ml smântână, 1 ou, un vârf de linguriţă sare fină, coaja rasă de lămâie, o linguriţă cu vârf de praf de copt.

Crema: 200 g zahăr, 200 g unt, 70 g amidon alimentar din porumb, 250 ml lapte, un pacheţel cu zahăr vanilat, 30 ml coniac, 2 linguri smântână.

Glazura: 100 g margarină sau unt, 10 g cacao, 100 g zahăr.

Preparare foi:

Într-o cratiţă zahărul se caramelizează până ce capătă o culoare maro-deschis şi după ce a apărut puţină spumă deasupra, se stinge cu 150 ml apă fierbinte, lăsându-se la foc mic, până se topeşte zahărul, apoi se lasă să se răcească un pic.

Margarina sau untul moale se amestecă cu oul, sarea, coaja de lămâie, smântâna sau iaurtul şi se diluează cu siropul de zahăr ars.

Se adaugă făina amestecată cu praful de copt şi apoi cernută, amestecând la început apoi frământăm cu mâna.

Se împarte aluatul în 4 părţi. Se întind foi pe planşeta de lucru dată cu făină, apoi se rulează pe sucitor şi se aşează pe dosul tăvii date cu făină (de dimensiunea de 25/34).

Preparare cremă:

100 g de zahăr se camarelizează într-o cratiţă. Când se formează puţină spumă deasupra, se trage cratiţa de pe foc, lăsând-o să se răcească 3 -4 minute.

Se adaugă tot untul, care se lasă să se topească şi 100 ml lapte. Se fierb la foc mic, ca să se topească caramelul.

Între timp, într-un bol se amestecă amidonul cu restul de lapte, adăugat câte puţin şi omogenizând compoziţia ca să nu rămână cocoloaşe.

Când compoziţia de unt cu zahărul ars a dat în clocot, se adaugă amidonul cu laptele şi restul de zahăr, amestecând în continuu până se îngroaşă, la bain marin.

Când crema începe să se îngroaşe se adaugă coniacul şi 2 linguri de smântână şi se amestecă în continuu până se îngroaşă.

Preparare glazură:

Într-un vas punem zahărul, margarina şi cacao, se amestecă bine şi se pune la foc mic.

Se amestecă până începe să fiarbă, se lasă la fiert circa 3 minute până obţinem o compoziţie de consistenţa unui sirop, apoi îl lăsăm să se răcească în voie.

Se ansamblează prăjitura ungând foile cu un strat de cremă uniform, apoi se aşează una peste alta, presând uşor cu mâna.

Deasupra se toarnă glazura un pic călduţă (de la centrul prăjiturii spre margini). Se lasă peste noapte la rece şi se taie a doua zi, în forma dorită.

Poftă bună!

Trimite şi tu o reţetă delicioasă!

Eşti expertă în bucătărie? Îţi place să inventezi reţete? Preparatele tale arată ca-n reviste? Găteşte ceva bun, aranjează apetisant mâncarea pe un platou şi fă-i o fotografie.

Trimite-ne reţeta pe adresa de email retetasaptamanii@click.ro. Cea mai arătoasă reţetă va fi publicată în fiecare sâmbătă, în paginile de sănătate din ziarul Click! şi va fi premiată.

Celelalte reţete interesante, însoţite de fotografii, vor fi publicate pe site-ul www.click.ro. Caută-ne şi pe Facebook!

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
www.antena3.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.bugetul.ro
Kate și Beatrice, Profimedia jpg
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
historia.ro
image
historia.ro
ardei umpluti in ghiveci jpg
image png
cub horoscop 2 gif
515 jpg
horoscop 3 august webp
zodii norocoase jpg
placinta branza adobestock jpg
unnamed jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net