Prăjitură cu fructe de pădure congelate şi iaurt
Gust răcoritor şi o aromă specială! Aşa ar putea fi descrisă, pe scurt, această prăjitură cu fructe de pădure congelate şi iaurt.
Pentru acest desert poţi folosi zmeură, afine sau coacăze. Aceste fructe Conţin cea mai mare doză de vitamina C din natură, cu un puternic rol antioxidant. Dacă v-aţi făcut provizii pentru iarnă şi le-aţi congelat, acum e timpul să le scoateţi de la congelator şi să pregătiţi un desert pentru familie sau musafiri.
- Pentru blat
- 300 g făină
- 2 linguri ulei
- 1 praf de sare
- 1 lingură oţet
- 10-12 linguri de apă caldă
- Pentru umplutură
- 200 g iaurt simplu
- 200 g brânză de vaci bine scursă
- 100 g zahăr
- 150 g frişcă
- 250 g fructe congelate (la această reţetă am folosit afine)
Prăjitură cu fructe de pădure congelate şi iaurt: MOD DE PREPARARE
Cerne făina pe planşetă. Fă o adâncitură în mijlocul ei, în care pui uleiul, sarea, oţetul şi apa caldă. Amestecă ingredientele până când încorporezi toată făina şi frământă un aluat uniform şi elastic.
Acoperă-l cu un prosop şi lasă-l să se odihnească o oră. Întinde aluatul într-o foaie subţire, pe care o coci timp de 20 de minute într-o formă rotundă, unsă cu ulei şi tapetată cu făină. Încă puţin şi vom degusta o porţie de prăjitură cu fructe de pădure congelate şi iaurt.
Separat, bate sau mixează brânza cu iaurtul şi zahărul până devine o cremă omogenă. Adaugă frişca şi afinele, amestecă uşor şi lasă crema la frigider, până când se răceşte blatul.
Toarnă umplutura pe blat şi decorează cu bobiţe de afine şi cu frunze aromate de mentă. Lasă prăjitura la rece până o serveşti. Musafirii vor adora acestă prăjitură cu fructe de pădure congelate şi iaurt. Poftă bună!
Ce mai poţi face cu afinele
- Infuzia de afine: Se prepară dintr-o linguriţă de frunze uscate, care se fierb în 200 ml apă, timp de 5 minute. Se infuzează zece minute, după care ceaiul se strecoară. Se recomandă câte trei ceşti pe zi.
- Afinata: Pentru preparare, se folosesc următoarele ingrediente: 2 kg afine, 1,5 kg miere, 3 l ţuică de casă, 2 batoane scorţişoară. Acestea se pun la macerat, într-o damigeană, care trebuie să stea la soare. Când afinata se prepară iarna, se folosesc boabele deshidratate de afine şi damigeana se aşează lângă o sursă de căldură. După 15-18 zile, se strecoară zeama. Se administrează câte 30 ml pe zi în tratamentul colibacilozei şi colitei; terapia trebuie urmată timp de 10-14 zile.