Rețeta care i-a uimit pe toți. Cum gătesc străinii ciorbă rădăuțeană cu porcușor de Guineea

Bucătăria românească a devenit recent subiect de amuzament și uimire pe plan internațional, însă nu așa cum ne-am fi așteptat. Trei experți în gastronomie românească au descoperit cu stupoare că mai multe rețete tradiționale au fost interpretate eronat de autori străini, rezultând variante absolut… incredibile.

Cum ajung străinii să gătească ciorbă rădăuțeană cu porcușor de Guineea / foto: arhiva
Cum ajung străinii să gătească ciorbă rădăuțeană cu porcușor de Guineea / foto: arhiva

Într-o serie de zece cărți de bucate scrise de autori străini, ciorba rădăuțeană apare preparată… cu porcușor de Guineea. Mai mult, micii conțin ceapă, iar ciorba de burtă include și cartofi.

Cosmin Dragomir, jurnalist de gastronomie, explică la ProTV: „Nu sunt despre gastronomia românească, sunt SF, fantasy. Noi putem să gătim și somon sau creveți în restaurante, dar acestea nu au nicio legătură cu bucătăria tradițională. Unele cărți sunt făcute pe genunchi, traducerile sunt defectuoase și apar ciudățenii precum ceapă în rețeta de mici sau cartofi în ciorba de burtă.”

Rețeta care șochează

Potrivit acestor cărți, pentru a găti ciorba rădăuțeană ai nevoie de cinci porci de Guineea – o carne exotică considerată delicatesă în Peru, dar aproape imposibil de găsit în România. Întreaga traducere devine comică: țelina mică se transformă în „timeline mică”, iar ceapa medie devine „cheap media”.

Trei experți culinari, printre care Sorin Bontea, Florin Dumitrescu și Cătălin Scărlătescu, au transmis o scrisoare autorităților și platformelor de vânzare, cerând ca aceste cărți să fie incluse la categoria „fantasy” și nu „gastronomie”, pentru că induc cumpărătorii în eroare.

Cezar Ioan, jurnalist de vinuri, avertizează: „Ferească Dumnezeu să încerce cineva să gătească românește după astfel de rețete. Ar fi un dezastru și ar crea o imagine complet greșită despre România.”

Totuși, reacțiile cititorilor au fost mixte. William a mărturisit: „Nu știam la ce să mă aștept, dar am fost încântat. Am făcut deja ‘Piept de pui Elizabeth Bathory’ și am primit laude.” În schimb, Steven a observat numeroase nereguli: „Ingredientele sunt ciudate, multe nu le-am găsit nici pe internet.”

Inițiative pentru protejarea gastronomiei românești

În țară a fost lansată o petiție online, prin care românii pot susține mutarea acestor cărți din categoria „gastronomie” în „fantasy”. Este un pas pentru a proteja tradițiile culinare autohtone și pentru a preveni propagarea unor imagini eronate despre bucătăria românească.

Astfel, ceea ce ar fi trebuit să fie un omagiu pentru rețetele tradiționale românești s-a transformat într-un adevărat spectacol de umor și absurditate culinară, demonstrând cât de importantă este fidelitatea la tradiție atunci când vine vorba de gastronomie.



Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
www.antena3.ro
image
www.gandul.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.viva.ro
image
www.unica.ro
image
playtech.ro
image
www.stiripesurse.ro
image
www.stiripesurse.ro
image
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
historia.ro
image
historia.ro
Horoscop, foto Shutterstock jpg
horoscop, foto shutterstock jpg
image png
Supa crema, Bontea, foto Shutterstock, Instagram jpg
hanorac oversize jpg
horoscop jpg
zodie zodii pixabay jpg
Comunicat Beach Please 4 dec (1) jpeg
image
actualitate.net
image
actualitate.net