Reţeta castigatoare de la cititori: Tort Diplomat rece - Tatiana Sorina
Preparare
Într-o oală se pune laptele, zahărul şi ouăle pe foc şi se amestecă cu telul continuu să nu se prindă (şi să nu se transforme albuşul în alb ca la ochiuri). Când e aproape fiert se adăugă gelatina alimentară care în prealabil se amestecă cu 8 linguri de apă rece (sau zeamă de la fructe), se amestecă bine şi se ia de pe foc, se pune la răcit şi se amestecă în continuu până se răceşte la temperatura corpului.Apoi se bate frişca scoasă de la rece şi se amestecă cu compoziţia fiartă, care s-a răcit. Se amestecă uşor dar bine cu o lingură lată. Într-o cratiţă sau formă unsă bine cu ulei peste tot, apoi ornată cu fucte sau ce vă pofteşte inima, după ce aţi făcut modelul de ornare adăugaţi compoziţia un strat, apoi turnaţi fructele care în prealabil au fost mărunţite şi stoarse de lichid, apoi iar un strat de compoziţie şi tot aşa până puneţi toată compoziţia.Cine are imaginaţie şi doreşte ceva mai interesant poate adăuga şi un blat de tort tăiat şi pus în straturi sau poate adăuga culoare la compoziţie sau nuci, ciocolată bucăţi. După ce daţi tortul la rece minim 5 ore, când îl scoateţi, atenţie, tăiaţi de jur împrejur cu un cuţit şi apoi puneţi cratiţa deasupra la flacăra de aragaz circa 2 minute sau mai puţin, fiindcă puteţi verifica scuturând oala dacă tortul s-a dezlipit. Apoi, când simţiţi că e gata de scos din cratiţă puneţi platoul pe cratiţă şi intorceţi-l invers şi scoateţi tortul şi ornaţi-l cu ce doriţi.