Rețetă japoneză de acum 100 de ani care a cucerit întreaga lume. Are o istorie fascinantă și un gust cu totul deosebit
Takoyaki reprezintă una dintre cele mai populare mâncăruri japoneze, formată din biluțe crocante de aluat umplute cu bucăți de caracatiță (tako), gătite într-o tavă specială cu forme rotunde. Originea acestui preparat este strâns legată de orașul Osaka, în perioada anilor 1930, când takoyaki a fost creat de un vânzător ambulant pe nume Tomekichi Endo.

Bărbatul s-a inspirat din mai multe mâncăruri populare în Japonia, precum akashiyaki (biluțe moi din ou și făină, tot cu caracatiță). Dacă la început takoyaki era o simplă mâncare care se vindea pe stradă, de-a lungul timpului a suferit mai multe modificări, devenind o combinație complexă consumată cu o mare varietate de sosuri: maioneză, sos special takoyaki, fulgi de bonito (pește uscat) și alge uscate. În prezent, această mâncare nu se mai găsește doar la tarabele de tip street food, ci și în restaurante. Cum se prepară?
Ingrediente și mod de preparare takoyaki
În mod tradițional, umplutura pentru takoyaki este făcută din caracatiță, dar se poate găsi și sub altă formă: umplutură de calamar, ciuperci, creveți și altele, potrivit hungryhuy.com.
Ingrediente
Takoyaki aluat
- 2 g pulbere dashi
- 10 fl oz apă caldă 100-110 °F
- 2 ouă mari
- ½ fl oz sos de soia
- 60 g făină de toate tipurile
- 56 g făină de orez
- 5 g praf de copt
Umpluturi
- ulei vegetal pentru ungerea tigăii
- 3 oz caracatiță gătită tăiată în bucăți de ¼
- 10 g ghimbir murat tocat mărunt
- 2 tulpini de ceapă verde feliate subțire
- 13,5 g tenkasu
Toppinguri
- sostakoyaki
- aonori pulbere de alge uscate
- maioneză japoneză de preferință marca Kewpie
- kizami nori mărunțit
- fulgi de bonito
Echipament utilizat
- takoyaki tigaie
- bețișoare sau băț pentru takoyaki
- perie
- sticlă de stors, opțional.

Mod de preparare:
Apa se încălzește la cel mult 110 °F și în ea se amestecă până se dizolvă complet praful dashi.
Într-un castron se combină făina universală, făina de orez și bicarbonatul de sodiu. Cerneți ingredientele uscate în ingredientele umede și bateți până când nu mai există cocoloașe.
Aluatul se adaugă într-o sticlă de stors și se pune în tigaia takoyaki care a fost încălzită pe aragaz și unsă cu ulei vegetal.
Se toarnă aluat în fiecare recipient al tigăii și se lasă la gădit maximum 2 minute până când începe să facă bule.
Puneți umplutura și cu ajutorul unui bețișor rotiți fiecare bilă de aluat cu 90 de grade pentru a permite aluatului să curgă în spațiul liber și să creeze o formă sferică perfectă. Continuați rotirea până când takoyaki sunt aurii și crocante la exterior.
Când sunt gata, scoateți-le din tigaie și presărați aonori, stoarceți puțină maioneză, adăugați câteva fâșii de alge marine și fulgi de bonito deasupra. Se servesc imediat.