Reţete de la cititori: Cozonac cu cacao şi nucă - Aura Dogaru

Ultima actualizare:

    Cozonac cu cacao și nucă
Cozonac cu cacao și nucă

Ingrediente aluat:

  • 1 kg făină
  • 50 g drojdie proaspătă
  • 500 ml lapte
  • 100 g unt
  • 250 g zahăr
  • 5 gălbenuşuri
  • o linguriţă sare
  • coajă de lămâie şi portocală
  • 2 plicuri zahăr vanilat
  • Ingrediente umplutură:
  • 250 g miez de nuca măcinată
  • 5 albuşuri
  • 100 g zahăr
  • 2 linguri de cacao
  • 1 praf de sare
  • esenţă de rom

Pasul 1

Făină se cerne de trei ori cu câteva ore înainte de preparare. Cozonacul va fi mai pufos dacă cernem făina aşa. Untul se va scoate la temperatura camerei cu o oră înainte de folosire. Încălzim laptele într-un vas peste care adăugăm coajă de lămâie şi portocală şi cele două plicuri de zahăr vanilat şi amestecăm bine. Separat, gălbenuşurile le frecăm cu cele 250 g de zahăr până ce acesta se topeşte. Pregătim maiaua. Drojdia o amestecăm cu o linguriţă de zahăr până când se omogenizează, adăugăm 3 linguri de lapte călduţ şi o lingură de făină, apoi amestecăm puţin. Făină o punem într-un vas mare, iar în mijlocul ei facem un cuibuşor în care punem maiaua la dospit 10-15 minute. Când maiaua şi-a dublat volumul, adăugăm un praf de sare, laptele călduţ şi gălbenuşurile frecate cu zahăr.

Pasul 2

În continuare va trebui să vă înarmaţi cu multă răbdare, pentru că succesul unui cozonac bine crescut şi foarte pufos constă în frământat. Aluatul se frământă cu pumnii şi cu palmele, foarte energic, aproximativ 30 de minute. Pe timpul frământării, ne ungem cu unt pe mâini, astfel se încorporează untul în aluat foarte bine. Aluatul se acoperă şi se pune la dospit lângă aragaz sau o sursă de căldură timp de o oră. Este foarte important ca în încăperea în care se păstrează aluatul să fie cald tot timpul, astfel aluatul va creşte foarte frumos. Cât creşte aluatul, facem compoziţia. Albuşurile se bat spumă cu un praf de sare, peste care adăugăm treptat 100 g zahăr.

Peste nuca măcinată adăugăm 2 linguri de cacao, o linguriţă de esenţă de rom şi albuşurile spumă. Se amestecă uşor, că să îşi păstreze consistentă pufoasă. După ce aluatul a crescut, îl împărţim în 4 porţii egale. Pe masă de lucru presărăm puţină făină. Fiecare porţie se întinde cu ajutorul unui sucitor, până când diametrul foii este cât forma de cozonac. Peste fiecare foaie întinsă, adăugăm câte un sfert din compoziţie, care se distribuie uniform pe toată suprafaţă foii. Foile se rulează şi se împletesc două câte două.

În forma de cozonac punem hârtie pentru copt, pe care o ungem puţin cu ulei. Punem cozonacii în forme şi îi lăsăm la crescut până ce îşi dublează volumul, în aceeaşi încăpere încălzită. După ce au crescut îi ungem cu 1 ou bătut cu 1 linguriţă zahăr. Apoi, îi dăm la cuptor la 180 de grade aproximativ o oră. În primele 20 de minute evitaţi deschiderea cuptorului. Se verifică cozonacii cu un beţişor de grătar sau cu o scobitoare. Se scot, se stropesc cu puţină apă şi punem peste ei 2-3 prosoape de bucătărie, preferabil din bumbac şi se lasă la răcit.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
www.antena3.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
sportpesurse.ro
image
www.bugetul.ro
Richard și Alejandra Gere, GettyImages (2) jpg
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
historia.ro
image
historia.ro
carne vita1 jpeg
zodii pixabay jpg
fasole jpg
tratamente naturiste anti imbatranire jpeg
Bomboane cu biscuiti si fulgi de nuca de cocos  Sursa foto shutterstock 107127485 jpg
1 par alb jpg jpeg
ciorba de fasole boabe cu afumatura si rantas jpg
zodii norocoase webp
image
actualitate.net
image
actualitate.net