Reţete de la cititori: Cuiburi cu cireşe amare şi caise parfumate – Anişoara Ursan
Preparare
1. Se pregăteşte o tavă de copt tapetată cu hârtie pentru copt.Foile de plăcintă se dezgheaţă apoi se ia câte 2 foi şi se ung bine cu margarina topită, lăsând capetele pe lăţime neunse, cam 2 cm.Se aşează o vergea subţire la mijloc, apoi se pliază peste ea, în două, aşezând capetele neuse, unul peste altul, apoi încreţim uşor foile cu mâna pe vergea, trăgând uşor de ea şi scoţând-o dintre foi, apoi arcuim uşor ruloul în aşa fel încât partea încreţită sa fie la margine iar partea neunsă în mijloc, care va susţine umplutura, să fie baza cuibului. Se aşează cu grijă în tavă unul lângă altul, apoi se dă la copt, circa 15 minute până se rumenesc uşor.
2. Cireşelor amare, spălate, li se scot sâmburii cu o agrafă apoi se dau în câteva clocote cu 150 g zahăr, până obţinem un sirop legat (nu se fierb mult).La fel se procedează şi cu caisele spălate şi tăiate felii grosuţe, cu restul de zahăr rămas.
3. Se scoate tava cu cuiburile fierbinţi şi se însiropează fiecare cu 2-3 linguri de sirop sau suc de fructe apoi se lasă să se răcească puţin. În fiecare cuib se pune cu o lingură umplutura de cireşe amare sau caise feliate. Se servesc după ce s-au răcit bine.Deasupra se poate presăra miez de nucă prăjit şi mărunţit.Poftă bună!