Reţete de la cititori: Găluşte cu prune - Bianca Raluca Panzan
Preparare Cartofii se pun în coajă la fiert în apă cu sare. Se curăţă de coajă şi se pasează ca pentru piure şi îi lăsăm să se răcească.Prunele se taie pe o parte şi se scot sâmburii, se pun într-un castron cu cele 2 linguri de zahăr.Untul îl punem într-o crăticioară, adăugăm pesmetul şi lăsăm să se rumenească puţin. La sfârşit se adaugă zahărul, praful de scorţişoară şi esenţa de portocala, se amestecă bine şi se lasă să se răcească.Peste cartofi adăugăm cele 2 ouă, făina şi uleiul şi amestecăm bine aluatul până devine elastic şi puţin lipicios. Îl lăsăm 5 minute să se odihnească.Luăm făina pe ambele palme şi câte o bucată de aluat, o întindem bine în palme, punem câte o prună şi închidem bine aluatul, o învârtim ca pe o bilă.Se pun pe o farfurie presărată cu făină.Aşa se procedează cu toate găluştile până terminăm aluatul.Pe foc punem o oală cu apă şi sare la fiert. Când a început să clocotească se adaugă pe rând bilele de aluat, (dar să nu fie foarte multe, să aibă spaţiu între ele.). Când se ridică la suprafaţă se scot şi se dau prin pesmet.Se servesc atât calde cât şi reci.Poftă bună!