Reţete de la cititori: Gogoşi – Cristina Iusco
Ingrediente: 500 gr făină, 200 ml lapte, 25 gr unt gras, 25 ml ulei, 25 gr drojdie, 1 ou, 3 linguri cu zahăr, esenţă de vanilie,coajă rasă de la 1/2 lămâie, un praf de sare, zahăr pudră vanilat.
Mod de preparare: Dizolvi drojdia în 50 ml lapte călduţ, iar restul de lapte îl încălzim împreună cu zahărul, atât doar cât acesta să se topească. Dăm deoparte şi lăsăm să se răcorească. Adăugăm esenţa de vanilie într-un castron, punem făina pe care o amestecăm cu drojdia înmuiată în lapte, oul, untul topit, praful de sare, coaja rasă de lămâie şi laptele călduţ. Frământăm aluatul până când se omogenizează, după care adăugăm uleiul şi mai frământăm 5-10 minute până se desprinde de pe pereţii vasului. Lăsăm aluatul să crească la cald până îşi dublează volumul. Din aluatul crescut întindem o foaie de 5-6 mm grosime, tăiem gogoşile cu un pahar mare şi le lăsăm să crească aproximativ 30 de minute, apoi le prăjim pe ambele părţi în ulei încins, le scoatem pe un şervet de hârtie ca să se absoarbă uleiul de la prăjit. După ce s-au răcorit, le pudrăm cu zahăr. Poftă bună!