Reţete de la cititori: Murături asortate cu usturoi şi ardei iute – Elena Stănescu
Ingrediente:
- 2 sfecle roşii
- 2 verze
- 2 conopide mari
- 5-6 morcovi
- 2 ţeline mici
- 2 kg gogonele
- 1 kg castraveciori
- 2 legături frunze de ţelină
- crenguţe de vişin
- 500 ml oţet
- 2 linguri piper boabe
- 3 căpăţâni usturoi
- 5-6 frunze de dafin
- 10 ardei iuţi
- 9 litri apă
- 500 gr sare grunjoasă
- 4 linguri boabe muştar
Mod de preparare:
Se pune la fiert apa cu sare, oţet, piper şi dafin. Se curăţă morcovii, ţelina, sfecla, usturoiul şi conopida, apoi se taie morcovul, ţelina şi sfecla în felii groase, varza în şaşe bucăţi, iar conopida se desface bucăţele. Ardeii şi castraveciorii rămân intregi. Se pun legumele în borcane mari de 5 kg, printre ele se introduc frunzele de ţelină şi crenguţele de vişin. În fiecare borcan aşezi deasupra câţiva căţei de usturoi şi pui câteva boabe de muştar. Se pune apa cu sare, oţet, piper şi dafin în borcane şi se leagă borcanele cu celofan sau se pun capace. Se pun la căldură, iar a doua zi se depozitează la rece.