Rețete de la cititori: Paprikas de porc cu smântână acompaniată de găluşte cu spanac!- Rizescu Narcisa
Mod de preparare paprikas: Carnea se spală şi se sterge să fie uscată, se curăţă de eventualele grăsimi şi de pieliţă şi se taie cuburi mici. Ceapa se curăţă şi se taie mărunt, la fel şi ardeiul. Roşia se decojeşte apoi se mărunţeşte şi ea.
Ceapa se pune pe foc cu cele 4 linguri de ulei şi se călesc până devin sticloase, apoi se ia de pe foc, se adaugă boiaua, piperul şi sarea, se adaugă 50 ml apă şi se pune din nou pe foc. Se omogenizează şi se lasă să fiarbă cam 2-3 minute.
Apoi adăugăm carnea, roşiile şi ardeiul şi le amestecăm bine unul cu altul, se acoperă cu un capac şi la foc mic le fierbem până devine carnea moale. Carnea şi legumele vor lăsa destulă zeamă cât să îi ajungă, din când în când amestecăm în ea. Dacă observaţi că nu are destulă apă, atunci mai completaţi, dar nu mai mult de 50 ml.
Când carnea e fiartă se amestecă lingura de făină cu 200 ml de smântână şi 100 ml apă. Se amestecă bine să nu aibă cocoloaşe şi se adaugă peste sosul de carne, se amestecă bine şi se mai fierbe la foc moderat încă 3-5 minute. Apoi se ia de pe foc şi se mută într-un vas înalt se pune peste el restul de smântână (100 ml), pe care îl ţinem la căldură până vom servi sosul.
Mod de preparare găluşte cu spanac: Se pune apa la fiert. Apoi făina se cerne într-un bol, în mijloc se adaugă cele 2 ouă, laptele şi piureul. Se omogenizează bine şi când apa fierbe se adaugă (în apă) 1 linguriţă de sare şi cu ajutorul unei linguri adăugăm şi găluştele.Când acestea au urcat toate la suprafaţa apei înseamnă că sunt gata. Se scot din apă, şi se mută într-un alt vas. Se pune peste ele uleiul (cele 2 linguri de ulei) şi se amestecă uşor.
Mod de servire: Paprikasul de porc cu smântână se serveşte alături de găluşte cu spanac şi o salată de roşii.