Reţete de la cititori: Pască poloneză - Brînduşa Aluculesei
Ingrediente:Pentru blat: 300 g făină de grâu, 30 g drojdie, 3 linguri de zahăr, 2 linguri de cacao, 100 ml lapte dulce fiert şi răcit, 100 g unt, 1 ou, un strop de sare, 1 esenţă de rom.
Pentru umplutură: 1 kg brânză de vaci dulce, 500 g smântână, 5 ouă, 5 linguri de zahăr, 2 esenţe de vanilie, coaja de la o portocală, 100 g stafide, un vârf de cuţit de sare, 2 linguri de griş.Pentru ornat: 100 g ciocolată de menaj.
PreparareBlatul. Se pune făina de grâu într-un vas şi peste făină adăugăm oul, untul, esenţa şi cacao.Într-un castronel punem drojdia, zahărul şi un strop de sare, le amestecăm bine până se topesc şi începem să frământăm aluatul turnând câte un pic din lapte, trebuie să avem grijă să nu turnăm prea mult lapte să iasă un aluat moale, eu am făcut un aluat suficient de tare şi foarte elastic la întindere, pe care l-am lăsat apoi o jumătate de oră să se odihnească.
Pregătim compoziţia: Într-un vas punem brânza de vaci, adăugăm peste ea smântâna, ouăle, zahărul, grişul, coaja de portocale rasă prin răzătoarea mică, esenţa, sare, stafidele şi omogenizăm foarte bine compoziţia.
Împărţim apoi aluatul în două bucăţi egale şi facem două foi rotunde, prima foaie o aşezăm într-o tavă rotundă în care am pus hârtie de copt şi peste hârtie am presărat puţină făină de grâu, apoi turnăm toată compoziţia peste foaia de aluat şi peste compoziţie aşezăm şi cea de-a doua foaie. Peste foaie presărăm ciocolata de menaj rasă prin răzătoarea mică şi dăm tava la cuptor pentru circa o oră la cuptorul încălzit deja. Când este gata, scoatem tava şi o lăsăm să se răcorească şi abia după aceea o tăiem.Poftă bună!