Reţete de la cititori: Pastă de ardei (Ajvar) - Brînduşa Aluculesei
Ingrediente: 6 -7 ardei graşi roşii sau kapia, 1-2 vinete, o ceapă, 4-5 căţei de usturoi, vegeta după gust şi preferinţă, piper măcinat alb, 2-3 linguri de zeamă de lămâie, 2-3 linguri de ulei de măsline.
Preparare
Coacem pe foc rapid vinetele şi le curăţăm şi spălăm foarte repede să nu se înnegrească şi le lăsăm la scurs pe chiuvetă cu o folie peste ele să nu aibă contact direct cu aerul. Ardeii îi coacem într-o oala cu ulei, punem ulei într-o oală şi când uleiul clocoteşte punem ardeii în oală şi capac peste ei, când sunt gata îi scoatem şi îi punem într-un vas cu capac şi îi lăsăm câteva ore să se răcorească şi să se dezlipească uşor pieliţa de pe ei.
Într-o tigaie punem ceapa la prăjit cu un pic de ulei de măsline şi peste ea adăugăm căţeii de usturoi tocaţi mărunt, lăsăm să se pătrundă ceapa, să fie aurie nu să fie spre ars. Punem în robot ardeii curăţaţi, vinetele curăţate şi ceapa calită şi mixăm la viteză mare adăugând zeama de lămâie şi vegeta pentru gust, mixăm până obţinem o pastă foarte omogenă. O aşezăm într-un vas, o ornăm după preferinţe şi o putem servi.