Reţete de la cititori: Prăji Alb şi negru – Daniela Butnaru
Glazura 2: 220 g ciocolată menaj, 100 g unt, 3 linguri ulei, 1 lingură apă, 1 lingură zahăr pudră.Crema: 700 m frişcă lichidă, 1 pachet gelatină, 3 linguri lapte condensat, 2 linguri miere de albine, 1 lingură esenţă de vanilie.PreparareBlat: se bat gălbenuşurile cu zahărul + zahărul vanilinat până devine o cremă consistentă. Albuşurile se bat spumă cu praful de sare. Peste crema de gălbenuş se pune şi se mixează în continuare făina+praful de copt, cacao, grişul, laptele, uleiul, mierea şi albuşurile bătute spumă tare. Compoziţia se coace la foc potrivit. Când este gata (faceţi testul cu scobitoarea) se lasă la răcit foarte bine apoi se taie în două părţi egale.Glazura1: se amestecă toate ingredientele într-un vas de teflon fără a fierbe, când toate ingredientele s-au topit şi compoziţia a devenit consistentă se ia de pe foc.Glazura2: se face exact ca şi glazura 1, se amestecă toate ingredientele şi când devine o compoziţie consistentă se ia de pe foc. Ambele glazuri se ţin la temperetura camerei.Crema: frişca se bate spumă tare şi se amestecă cu gelatina (care a fost pregătită conform instrucţiunilor de pe plic), mierea de albine, laptele condensat şi esenţa de vanilie.Asamblarea prăjiturii: punem prima bucată de blat într-o tavă înaltă, peste el ungem uniform jumătate din cremă, după care uniform întindem glazura 1 şi dăm la rece pentru 15 minute. După 15 minute scoatem şi vom observa că glazura 1 s-a întărit şi putem pune cealaltă jumătate de cremă. Urmează să punem şi a doua bucată de blat peste care ungem uniform glazura 2 şi dăm la rece pentru 1-2 h. Când vom tăia prăjitura vom folosi un cuţit cu lama lungă pe care-l vom înmuia în apă călduţă mereu.