Reţete de la cititori: Prăjitură «Americana» -Mihaela Vanda Scutaru
Ingrediente : Pentru foi: 10 albuşuri, 500 g zahăr, 450 g nucă, 25 ml esenţă de migdale, un praf de sare. Pentru cremă: 400 g unt, 2 linguri de zahăr pudră, 10 gălbenuşuri, 200 g zahăr, 4 linguri făină albă, 600 ml lapte, 8 pacheţele de zahăr vanilat (8g/pachet). Pentru ornat: 100 g ciocolată cu lapte (sau amăruie, dacă preferaţi), 1 albuş de ou.
Mod de preparare:
Se macină miezul de nucă. Albuşurile se bat spumă împreună cu un praf de sare. Când s-au întărit se adaugă zahărul şi se mixează în continuare până compoziţia devine fermă, tare. Se adaugă apoi nuca măcinată şi esenţa de migdale. Compoziţia se împarte în două părţi. Într-o tavă tapetată cu hârtie de copt şi unsă cu puţin unt se coc cele două foi, pe rând, fiecare câte 20-25 de minute la 170 de grade, în cuptorul încălzit în prealabil. Se răstoarnă cele 2 foi pe hârtie de copt şi ne apucăm de preparat crema. Untul se freacă cu cele 2 linguri de zahăr pudră. Se lasă deoparte şi din când în când se scurge apa pe care o lasă. Cele 10 gălbenuşuri se freacă cu 200 g zahăr până compoziţia devine spumoasă. Se adaugă 4 linguri de făină şi apoi laptele, puţin câte puţin până se încorporează şi la urmă se adaugă zahărul vanilat. Când totul este foarte bine omogenizat se fierbe la foc mic, într-o oală cu fund dublu sau pe baie de aburi. Se amestecă continuu pentru a nu se face cocoloaşe. Când crema s-a îngroşat, se ia de pe foc şi se lasă la răcorit. Când este încă caldă se amestecă cu untul. Crema se pune între cele două foi, se acoperă cu hârtie şi se lasă la temperatura camerei 3-4 ore apoi se bagă la frigider pentru aproximativ 12 ore. După ce s-a înmuiat se unge foaia de deasupra cu albuş bătut spumă şi se rade ciocolată. Se mai ţine la frigider 1-2 ore. Se taie în pătrate, romburi sau oricum doriţi.