Reţete de la cititori: Prăjitură cu brânză şi stafide - Elke Dvornic
Ingrediente:Aluat: 500-600 g făină, 125 ml lapte călduţ, 125 ml apă călduţă, 80 g margarină, 150 g zahăr, 1 plic drojdie uscată, 2 gălbenuşuri, un praf de sare, coaja rasă de la o lămâie.
Pentru umplutură: 500 g brânza dulce de vaci, 2 pliculete zahăr vanilinat, 2 fiole esenţă de rom, coaja rasă de la o lămâie, 20 g griş, 30 g făină, 2 ouă, 50-100 g stafide, zahăr după gust.Pentru uns: 1 gălbenuş, 30 ml lapte.
Mod de preparare:Într-un castron se pune făina, în mijloc se face o gaură şi se adaugă drojdia, zahărul, zahărul vanilinat, coaja rasă de lămâie, gălbenuşurile, margarina topită, apa şi laptele călduţ şi puţină sare, apoi se frământă foarte bine aproximativ 30 minute, până se obţine un aluat nelipicios. Se acoperă aluatul şi se lasă la crescut aproximativ 1 oră. După ce aluatul a crescut, se împarte în 2 părţi egale.
Prima jumătate se întinde şi se pune în forma rotundă, aluatul se înţeapă din loc în loc (se foloseşte hârtie de copt în tavă), de preferabil să nu se folosească sucitorul, ci să se întindă cu mâna, aluatul va ieşi mult mai pufos. A doua jumătate se împarte în 3 părţi egale şi se rulează, se fac nişte rulouri lungi, în funcţie de lungimea tăvii, apoi se face o împletitură din ele. Împletitura se pune în tavă, peste prima parte de aluat, de jur împrejur, să formeze un cerc, apoi se lasă la crescut aproximativ 30 minute.
Între timp facem crema. Într-un castron se pune brânza, se adaugă zahărul, coaja de lămâie, ouăle, esenţa de rom, stafidele, grişul şi făina, se amestecă bine până se omogenizează, dacă e nevoie se mai adaugă zahăr şi griş. După 30 minute crema de brânză se pune în mijlocul aluatului, coca se unge cu gălbenuş şi lapte, apoi se dă la cuptor până se rumeneşte.