Reţete de la cititori: Prăjitură cu nucă şi sirop de portocale - Elena Arnăutu
Blat: 6 ouă, 6 linguri zahăr, 8 linguri făină, 1 lingură cacao, 1 cană nucă prăjită şi tăiată pe lung, 1 praf de copt.
Cremă: 400 ml lapte, 2 budinci vanilie, 6 linguri zahăr, 1 plic zahăr vanilat, 1 cană nucă măcinată, 250 g unt.
Sirop: sucul de la o portocală medie, 100 ml apă, 3 linguri de zahăr, esenţă de portocale, esenţă de rom.
Glazură: 100 g ciocolată cu lapte, 3 linguri ulei.
Preparare
Se separă albuşurile de gălbenuşuri. Albuşurile se bat spumă apoi se adaugă zaharul şi se continuă baterea până când spuma devine tare. Se adaugă gălbenuşurile şi se amestecă în continuare cu o lingură de lemn de sus în jos. Făina se amestecă cu cacao, nuca taiată şi praful de copt şi se toarnă peste spumă, amestecând în continuare până ce rezultă o compoziţie uşor aerată.
Această compoziţie rezultată se toarnă în tava tapetată cu hârtie de copt, se nivelează şi se coace la foc mediu. Se face testul cu scobitoarea şi dacă este uscată, blatul este gata. Se scoate din cuptor şi se lasă să se răcească. Pentru prepararea siropului se caramelizează zahărul peste care se toarnă sucul de portocale şi apa. Lăsăm să fiarbă până când zahărul caramelizat s-a dizolvat complet. După ce siropul s-a răcit se adaugă câteva picături esenţă de rom şi jumătate de fiolă esenţă de portocale. Acest sirop se pune peste blat şi se lasă până este absorbit complet.
Pentru cremă punem 300 ml lapte la fiert cu cele 6 linguri de zahăr şi zahărul vanilat. Când a început să dea în clocot adaugăm cele 2 budinci de vanilie amestecate cu 100 ml lapte rece şi amestecăm până se îngroaşă bine. Se ia de pe foc şi se lasă să răcească complet, după care se adaugă nuca măcinată. Această compoziţie se amestecă cu untul şi se întinde peste blatul însiropat.
Pentru glazură se topeşte ciocolata pe aburi cu 3 linguri de ulei, iar când s-a răcorit puţin se întinde peste prăjitură. Se mai poate rade şi ciocolată.