Reţete de la cititori: «Prăjitură-tort» - Elena Dobrete
Ingrediente: Blat: 5 ouă, 100 g zahăr, 3 linguru ulei, 1 praf de copt, 50 g cacao, 100 g făină. Crema: 750 ml lapte, 180 g unt, 150 g zahăr, 3 1/2 linguri amidon, un praf de sare, o lămâie (coaja şi zeama), 4 ouă.
Decor: frişcă bătută bine, cicolată bucăţele. Preparare: Blat: Albuşurile se bat spumă tare cu un praf de sare. Se adaugă zahărul şi se mixează până devin lucioase, ca pentru bezele.
Gălbenuşurile se amestecă cu ulei, amestecând uşor ca pentru maioneză. Se toarnă peste albuşuri şi se mixează uşor. Făina se amestecă cu praful de copt şi cacao, apoi se încorporează în compoziţia de ouă. aluatul obţinut se toarnă într-o tavă tapetată cu hârtie de copt şi se dă la cuptor la foc mediu, timp de 25-30 minute. Începem cu crema prima dată: ouăle întregi (aşa le-am pus de această dată) împreună cu zahărul au fost amestecate până au devenit o cremă, adăugăm amidonul şi un praf de sare şi omogenizăm. După ce au fost amestecate bine toate, adăugăm laptele în fir, amestecând continuu. Compoziţia se pune pe foc. O lăsăm să fiarbă până ajunge la consistenţa de ciulama. La final punem coaja rasă de lămâie, zeama de lămâie şi untul frecat puţin înainte. Omogenizăm şi dăm la rece.Tăiem blatul în două, punem crema, decorăm cu frişcă şi cicolată deasupra.