Rețete de la cititori: Prăjitura Zi şi Noapte – Paula Ion
Pentru blatul alb: 10 ouă, 2 căni făină, 2 căni zahăr, 8 linguri ulei, 1 praf de copt, 1 esenţă de vanilie.
Se separă albuşurile de gălbenuşuri şi se bat albuşurile spumă, apoi se adaugă treptat câte o lingură de zahăr până totul devine o bezea.
Gălbenuşurile se bat separat cu uleiul şi se amestecă cu mirodeniile. Se amestecă cele două compoziţii şi se adaugă făina care a fost amestecată cu parful de copt. Se pune compoziţia în tava unsă cu ulei şi tapetată cu făină în prealabil. Se dă la cuptor pentru 30-40 minute (se verifica cu o scobitoare, când e gata nu se murdăreşte scobitoarea). Îl tăiem pe jumătate după ce s-a răcit.
Pentru cele 4 foi maro: 6 linguri lapte, 6 linguri miere, 2 ouă, 400 g zahăr, 200 g margarină Unirea, 2 linguri bicarbonat stins în zeamă de lămâie.Se pun toate într-o oală şi se pun pe foc până devine compoziţia maronie. Se lasă să se răcească un pic şi apoi adăugăm făina, cât cuprinde, să fie un aluat elastic.
Împărţim aluatul în 4 şi întindem 4 foi potrivite, nu foarte groase, aşezăm pe fundul tăvii (pe hârtie de copt) şi coacem cam 10 minute mai mult sau mai puţin (depinde de cuptorul fiecăruia) pe rând fiecare foaie.
Crema: 1 l lapte, 250 g zahăr, 250 g făină, 5 gălbenuşuri, 5 albuşuri, 1 esenţă.
Se amestecă laptele cu zahărul şi făina bine, batem un pic cu mixerul să nu fie cocoloaşe şi adăugăm gălbenuşurile, mai batem o dată şi punem la foc mic. Ţinem pe foc până se îngroaşă compoziţia, luăm după foc şi adaugăm esenţa. Între timp batem albuşurile spumă tare cu 2 linguri de zahăr pudră. Încorporăm albuşurile în crema care a fost lăsată să se răcorească puţin.
Asamblarea prăjiturii: Aşezăm o foaie maro, punem cremă, aşezăm un blat alb, apoi iar cremă şi la final altă foaie maro. Lăsăm peste noapte să tragă prăjitura, să se înmoaie foile. Porţionăm după preferinţe şi presărăm zahăr vanilat.Poftă bună!