Reţete de la cititori: Salată de quinoa cu dovleac, salată verde şi nuci - Monica Marton
Ingrediente necesare pentru 2 porţii: 2 căpăţâni de salată verde, 1 dovlecel, 4 linguri de quinoa, 1 şalotă sau mai cunoscută in zona noastră ca haşmă (o găsiţi în pieţe -se cultivă în grădinile din Bihor) sâmburii de la 6 nuci, 5-6 rămurele de mărar, 1 ardei mic roşu, 1 lingură de oţet din orez, 1 lingură de ulei de măsline, 1 linguriţă de piper roşu şi negru, sare, după gust.
Preparare: Spălaţi salata verde, dovleacul, ardeiul, mărarul şi quinoa, curăţaţi şalota şi o spălaţi. Tăiaţi dovlecelul cubuleţe, puneţi sare peste el şi îl lăsaţi 15 minute să se înmoaie. Puneţi, intre timp, quinoa la fiert, în apă cu un praf de sare pentru 10 minute.
Cubuleţele de dovleac le scurgeţi de apă şi le puneţi pe o tavă, in cuptor, la gril, pentru 5 minute, pentru a deveni crocante în exterior.
Până se fierbe quinoa şi se face dovlecelul, tăiaţi ardeiul şi şalota - julien (fideluţă), tocaţi mărarul şi rupeţi sau tăiaţi mărunt salata verde şi sâmburii de nucă.
Când quinoa s-a fiert, o stoarceţi de apă, o aşezaţi în bol alături de salata verde, ardeiul roşu, şalota, dovlecelul scos din cuptor, mărarul, sâmburii de nuci, uleiul de măsline, oţetul din orez şi piperul. Amestecaţi, gustaţi, apoi, dacă mai necesită, adăugaţi sare ţinând cont de faptul că aţi pus sare în apa în care a fiert quinoa şi pe cubuleţele de dovleac.
Poftă bună!