Rețete de la cititori: Ștrudel cu dovleac -Aurelia Pop
Ingrediente: Aluat: 250 g făină, 125 g unt, 100 ml apă, 4 g sare.
Sos: 250 ml frişcă (am folosit smântână clasică), 3 ouă, puţină sare.Umplutura: o ceapă mai mare, 2-3 dovlecei, 2-3 morcovi, mărar tocat, caşcaval, griş sau pesmet.
Preparare: Etapa 1: se face aluatul din toate ingredientele de mai sus şi se lasă la rece până pregătiţi legumele pentru umplutură.Ceapa se taie rondele. Dovleceii se curăţă de coajă, se taie rondele, se freacă cu puţină sare şi se lasă să stea cam 20 de minute, timp în care lasă apă. Se scurg bine de apa lăsată.Morcovul se curăţă şi se dă pe răzătoare. Se face sosul prin amestecarea smântânei cu ouăle bătute întregi şi sarea.Scoateţi aluatul din frigider, îl puneţi pe blatul înfăinat şi îi daţi o formă cât mai rotundă care să se potrivească formei de tarte (sau forma în care veţi coace, tava normală sau ce o fi).Se pune aluatul în tavă şi se înţeapă cu furculiţa pe alocuri.Se presară pe fund cu griş sau pesmet (ca să absoarbă din sucul lăsat de legume mai ales de la dovlecei), se pun rondelele de ceapă apoi rondelele de dovlecel.Urmează morcovul ras şi mărarul tocat. Se toarnă sosul peste legume.
Etapa 2: se dă tarta la cuptorul încins la 180 grade Celsius cam 40 de minute. Când este aproape gata, cam cu 5 minute înainte, se scoate şi se pun deasupra câteva felii de caşcaval.