Reţete de la cititori: Supă cremă de legume cu linte roşie – Daniela Andrei
Ingrediente: o ceşcuţă cu linte roşie, un fir de ceapă verde, doi morcovi mari, un ardei gras roşu, o ceapă uscată, 3 căţei de usturoi, un păstârnac, o bucată de ţelină, un cub de unt, 1,5 l supă de legume, sare după gust, un praf de piper, o foaie de dafin, chimen după gust, câteva frunzuliţe de mentă proaspătă. Opţional: crutoane, busuioc verde şi smântână pentru servire.
Mod de preparare
Tocăm ceapa mărunt şi o călim într-un cub de unt. Când devine translucidă, adăugăm restul legumelor (tocate după bunul plac), acoperim vasul cu un capac şi le lăsăm la foc potrivit până ce se pătrund bine. Lintea o spălăm şi o adăugăm peste legume, împreună cu supa. Când începe să fiarbă, adăugăm condimentele după gust şi continuăm fierberea pentru câteva minute. Oprim apoi focul şi o lăsăm să se răcorească uşor. Legumele le pasăm împreună cu frunzele de mentă, adăugând puţin câte puţin din supa în care au fiert. Când se ajunge la consistenţa dorită, aşezăm supa în boluri/farfurii adânci, adăugăm smântână după gust, crutoanele şi busuiocul proaspăt. Se serveşte caldă. Poftă bună!
Tipsuri
Foaia de dafin o scoatem după 2-3 minute de fierbere, întrucât are un gust foarte puternic.
De asemenea, chimenul are un gust aparte, ce nu place oricui. Nu exageraţi cu adăugarea acestuia în supă. Dacă este nevoie, presăraţi separat în farfurie.
Gustul predomină în funcţie de ingredientele adăugate şi de cantitatea acestora.