Reţete de la cititori: Tort cu ciocolată - Daniela Butnaru
Ingrediente:
Blat: 10 ouă, 1+1/2 cana cu zahăr, 1+1/2 cană cu făină, 1 praf sare+mirodenii (coajă de lămâie şi esenţă de vanilie).
Se bat albuşurile spumă cu zahărul turnat treptat, gălbenuşurile se amestecă cu praful de sare (culoarea galbenă a gălbenuşului se va păstra şi blatul va arăta frumos), apoi cu o lingură de lemn se încorporează în albuşurile bătute, gălbenuşurile, apoi se pune puţin câte puţin făina iar la urmă mirodeniile. Într-o formă tapetată cu ulei şi făină se pune compoziţia şi se coace la foc potrivit până când blatul trece proba cu scobitoarea.
Crema de ciocolată ganache: 1 litru frişcă lichidă, 5 ciocolate amărui 75% cacao, 5 ciocolate cu lapte. Se pune o oală cu apă la fiert iar deasupra într-un castron încăpător se pune frişca+cicolata bucăţele şi se lasă la topit amestecând din când în când. După ce s-a topit se dă la rece pentru 20 minute, apoi se mixează pentru a aera bine ciocolata. Se face un sirop din: apă plată, esenţă de rom şi zahăr cu care se însiropează bine blatul iar apoi se unge cu un strat generos de cremă. Tortul se acoperă cu aceeaşi cremă şi se decorează după plac.
Poftă bună!