Reţete de la cititori: Tort cu cremă de cacao neagră – Ermina Vlăsceanu
Blat: 5 ouă, o cană de zahăr, o cană şi jumătate de făina, o jumătate de cană de ulei, un plic de praf de copt, esenţă de vanilie.Mod de preparare: Se separă albuşurile de gălbenuşuri. Albuşurile se bat spumă, se adaugă zahărul, gălbenusurile, unul câte unul, uleiul în fir subţire, esenţa de vanilie şi la final făina amestecată cu praful de copt. Compozitia se toarnă în formă şi se coace în cuptorul încălzit înainte. Când se răceşte se taie în trei foi.Sirop: 0,5 l apă, 5 linguri de zahăr, esenţă de rom.
Se pune la fiert apa cu zahărul până când se topeşte zahărul. Când se stinge focul se adaugă esenţa de rom şi se lasă să se răcească.Crema: 400 g unt, 200 g zahăr pudra, 100 g cacao neagră.Se amestecă zahărul pudra cu cacaoa. Untul se freaca bine cu amestecul de zahăr şi cacao. Se pune pe platou prima foaie, se insiropeaza , se pune crema ,se pune a doua foaie, se insiropeaza,se pune crema iar deasupra a treia foaie insiropata.Tortul se îmbracă cu crema de cacao neagră apoi se dă la rece, în frigider, circa 15 minute. Se scoate tortul din frigider şi cu un cutit cu lamă zimţată se face modelul de grilaj.