Rețete de la cititori: Tort cu nucă – Paula Ion
Ingrediente: Blat: 9 ouă, puţină sare, 1 vanilie, 1 praf de copt, 3 linguri de cacao, 3 linguro de făină, 3 linguri de pesmet, 3 linguri de nuci (sau arahide), măcinate, 9 linguri zahăr tos, 3 linguriţe de coajă de lămâie, răzuită.
Crema: 300 g unt, 2 linguri pline cu cremă de ciocolată, 250 g nuci măcinate (eu nu le-am adăugat), 100 ml lapte, 1 vanilie (eu am pus zahăr vanilinat bourbon), 180-200g zahăr pudră, 1 lingură cacao.
Pregatim blatul: Eu am facut un singur blat şi l-am tăiat în 3 bucăţi, mi-a fost mai uşor.Separăm albuşurile de gălbenuşuri, albuşurile le batem spumă tare cu un praf de sare, când sunt bine bătute (ne dăm seama de asta prin răsturnarea bolului, compoziţia trebuie să nu cadă) apoi adăugăm în ploaie zahărul şi batem iarăşi până se face o bezea consistentă. Adăugăm peste albuşuri câte un gălbenuş şi batem bine, tot aşa până la ultimul. Adăugăm zahărul vanilinat Bourbon (sau vanilie dacă vreţi). Într-un bol separat cernem făina împreună cu cacao şi praful de copt, la care adăugăm pesmetul şi nucile măcinate, amestecăm bine.Această compoziţie o adăugăm uşor peste albuşuri şi amestecăm (de data asta cu lingura) foarte bine.Se îmbracă în hârtie de copt o formă rotundă de tort cu diametru de 24 cm. Se pune compoziţia pentru blat în forma pregătită şi se dă la copt circa 20 de minute. După ce blatul s-a copt, se scoate pe un grătar, se lasă la răcit, se scoate uşor hârtia de copt apoi îl secţionăm de 2 ori astfel încât să avem 3 blaturi.Pregătim crema: Se fierbe laptele, se dizolvă vanilia, se lasă la răcit.Batem untul cu zahărul bine cu ajutorul unui mixer, apoi se adaugă treptat crema de ciocolată si cacao (putem adăuga şi esenţa de rom, eu am pus 10 ml).Pregătim siropul: Caramelizăm 3 linguri de zahăr tos şi adăugăm 150 ml apă, lăsăm să fiarbă până se dizolvă zahărul şi se leagă un pic. Se dă jos de pe foc şi se adaugă 5 ml esenţă de portocale.Asamblarea tortului: Se aşează prima parte de blat pe platou, însiropăm bine, punem un strat de cremă.....repetă acest lucru până la ultima parte de blat. Apoi tortul se îmbracă în cremă şi ornăm cu nuci mărunţite şi ciocolată rasă deasupra.