Reţete de la cititori: Tort deliciu primăvăratec - Aluculesei Brînduşa
Ingrediente pentru blat:
- -11 ouă de ţară,
- -11 linguri de făină,
- -1 plic zahăr vanilat,
- -1 plic praf de copt,
- -coajă de la o lămâie ,
- -1 lingură de oţet de mere.
Ingrediente pentru frişcă:
- -1 kg smântână,
- -4-5 linguri zahăr,
- -1 plic zahăr vanilat.
Pentru umplutură şi ornat:
- - 1 plic cremă de ciocolată,
- -1 plic cremă de vanilie,
- -300 ml.lapte dulce fiert şi răcit,
- -1 cutie compot ananas,
- -200 ml.suc de portocale,
- -50 grame ciocolată amăruie,
- -25 grame unt,
- -2 portocale.
Pentru tras căpşuni în ciocolată:
- -400 grame căpşuni,
- -50 grame ciocolată amăruie,
- -25 grame unt.
Mod de preparare a blaturilor
Se separă gălbenuşurile de albuşuri şi se pun în vasul de la robot albuşurile cu zahărul şi cu zahărul vanilat, se mixează până se obţine o pastă albă şi foarte densă. Adăugăm apoi gălbenuşurile şi continuăm mixarea până devine totul o pastă cremoasa şi densă, adăugăm făină , coajă de lămâie şi praful de copt stins cu oţet şi continuăm mixarea până se omogenizează bine, turnăm crema obţinută în două tavi în care am pus hârtie de copt. Am pus crema într-o tavă mai mică şi în una mai mare şi am dat tăvile la cuptor pentru o oră la cuptorul deja încălzit.Când sunt coapte se scot şi se las să se răcească la temperatura camerei, apoi se taie fiecare blat în trei felii.
Pregătim crema de ciocolată şi crema de vanilie:
Într-un vas punem praful de ciocolată şi 150 grame lapte şi mixăm după indicaţiile de pe ambalaj, la fel facem şi cu crema de vanilie.
Mod de preparare pentru frişcă: Se pune la robot smântână cu zahăr şi zahăr vanilat şi se mixează până se obţine frişcă .
Punem o foaie mare de blat pe un platou şi îl insiropam cu sirop de la compotul de ananas, adăugăm crema de ciocolată, jumătate din fructele de ananas de la compot, apoi aşezăm altă foaie de blat mare pe care o vom însiropa cu sirop de la compotul de ananas, adăugăm crema de vanilie şi restul ananasului, după care adăugăm ultima foaie de blat mare, o însiropam cu suc de portocale şi adăugăm un strat de frişcă. Punem apoi o foaie din blatul mic, o însiropăm cu suc, adăugăm frişca, mai punem o foaie de blat, o însiropăm cu suc şi adăugăm frişca, iar la final adăugăm ultima foaie din blatul mic, îl insiropăm cu suc şi ornăm cu frişcă tot tortul. Facem flori din felii de portocale şi le aşezăm pe blatul mic şi pe marginia blatului mare adăugăm căpşuni care au fost date prin ciocolată topită şi unt la bain-marie. Poftă bună!