Reţete de la cititori: Tort diplomat – Angelica Iordache
Preparare
Se pregăteşte crema de vanilie, conform instrucţiunilor de pe pachet şi se lasă la răcit.Se bate smântâna cu pahetul de zahăr pudră, până se pbţine frişca şi o laşi în frigider, până la folosire.Atenţie ! Nu se bate foarte mult smântâna, deoarece nu mai faci frişcă, ci unt.Dizolvi gelatina în puţină apă, 2-3 linguri, iar după dizolvare o pui la bain-marie până se topeşte, amestecând, fără să o laşi să fiarbă. Se amestecă uşor, cu o paletă de lemn, frişca împreună cu crema de vanilie răcită şi cu gelatina.
Tava în care ansamblezi tortul, poate fi pătrată, dreptunghiulară sau rotundă. Se taie folie alimentară, cât să acopere întreg volumul tăvii. Se lasă şi peste marginile acesteia (adică se îmbracă tava). Folia se umezeşte un pic să se poată plia bine la colţurile tăvii. Se taie felii subţiri din kiwi, portocale şi rondelele de ananas (sau alte fructe dorite) se tapetează tava după imaginaţie apoi se toarnă, peste fructe, jumătate din crema obţinută. Peste prima cremă pe aşează pişcoturile trecute rapid prin compotul de ananas. Peste pişcoturi se toarnă restul de cremă, în care am tocat mărunt rondelele de ananas - stors de zeamă- şi iar un rând de pişcoturi.Tava se împachetează bine cu marginile foliei, se presează un pic, pentru a se uniformiza toată compoziţia şi se introduce la frigider, pentru 12 - 14 ore, aşezând un fund de lemn pesta tavă, ca să o preseze un pic.Este important ca toată compoziţia să nu depăşească înălţimea tăvii!
Tot dichisul la acest tort este felul în care îl întorci - aşezând peste gura tăvii un platou de aceeaşi formă ca şi tava, înlături folia împachetată şi foarte încet răstorni tava, o ridici uşor să nu rupi tortul înlături folia.