Sarmale - Diana Barbu
Ingrediente: 700 g carne porc, 5-6 cepe, 200 g orez, 3 verze murate, mijlocii sau 3 verze nemurate (pe care le opărim) 200 g - 300 g kaizer, 4- 5 linguri pastă de tomate, 1 linguriţă cimbru, sare, piper, ulei.
Mod de preparare:Tocăm ceapa mărunt şi o călim în ulei. Carnea o dăm prin maşina de tocat şi o amestecăm apoi cu ceapa călită, orezul spălat, sare, piper şi cimbru.
Varza se spală şi se ţine în apă rece dacă este prea sărată. Desprindem foile de varză de pe cotor şi le tăiem în două dacă foaia este prea mare, se scoate cotorul din mijlocul foii dacă e prea tare.
Mijocul verzii nu mai este bun pentru foi, aşa că îl tocăm mărunt şi punem un pat de varză pe fundul vasului, adăugăm şi bucăţele de kaizer.
Umplutura de carne o punem pe foaia de varză, le înfăşurăm, având grijă să nu se desfacă. Se aşează în vas în straturi succesive, fără spaţii între ele, se mai presară varză tocată mărunt şi bucăţele de kaizer.
Deasupra se pune un strat consistent de varză tocată. Vasul se umple cu zeamă de varză (dacă nu este prea acră) sau apă caldă.
Vasul în care sunt puse sarmalele trebuie să fie încăpător, în aşa fel încât după ce se aşează ultimul strat de varză, să mai rămână spaţiu până la margine, pentru că la fiert, în prima jumătate de oră, sarmalele se umflă şi curge zeama.
După ce au dat în fiert se adaugă pastă de tomate amestecată cu puţină apă. Se dau la cuptor câteva ore, la foc domol, până scade zeama, iar orezul a fiert.
Poftă bună!
Trimite şi tu o reţetă delicioasă!
Eşti expertă în bucătărie? Îţi place să inventezi reţete? Preparatele tale arată ca-n reviste? Găteşte ceva bun, aranjează apetisant mâncarea pe un platou şi fă-i o fotografie.
Trimite-ne reţeta pe adresa de email retetasaptamanii@click.ro. Cea mai arătoasă reţetă va fi publicată în fiecare sâmbătă, în paginile de sănătate din ziarul Click! şi va fi premiată.
Celelalte reţete interesante, însoţite de fotografii, vor fi publicate pe site-ul www.click.ro. Caută-ne şi pe Facebook