Secretul unei pâini perfecte pentru sandvișuri sau toasturi. Cum se prepară rețeta artizanală care a cucerit internetul. VIDEO

Într-o lume în care pâinea din comerț devine tot mai procesată și lipsită de gust, majoritatea românilor se întorc la tradiția coacerii pâinii acasă. Astăzi îți dezvăluim rețeta care a cucerit internetul: o pâine de casă ideală pentru sandvișuri și toasturi, cu o textură aerată, coajă rumenă și aromă inconfundabilă.

Pâine pentru sandvișuri
Pâine pentru sandvișuri

Pentru a obține cea mai bună pâine de casă, ai nevoie de doar cinci ingrediente, toate la îndemână, dar esențiale pentru gustul autentic:

  • 1 kg de făină albă – baza perfectă pentru un aluat pufos;
  • 700 ml de apă – de preferat călduță, pentru a activa drojdia;
  • 25 ml de ulei de măsline – oferă elasticitate și aromă discretă;
  • 20 g de sare – echilibrează gustul;
  • 3 g de drojdie uscată – pentru o dospire lentă și uniformă.

Cum prepari pâinea exact ca la brutărie

1. Activarea drojdiei. Într-un bol mic, combină apa călduță cu drojdia uscată. Amestecă ușor și lasă câteva minute pentru a se activa.

2. Formarea aluatului. Într-un vas încăpător, adaugă făina, apoi toarnă amestecul de apă cu drojdie. Adaugă uleiul de măsline și frământă timp de aproximativ 10 minute, până când obții un aluat elastic, omogen. La final, încorporează sarea.

3. Tehnica plierilor. Pentru o textură aerată, pliază aluatul de 2-3 ori, la intervale de 45 de minute. Această metodă ajută la formarea unei structuri fine și pufoase.

4. Fermentare lentă, pentru gust intens. Pune aluatul într-un recipient ermetic și păstrează-l la frigider. Poate fi lăsat acolo chiar și câteva zile, întrucât timpul va intensifica aroma și va îmbunătăți textura. În plus, nu uita că din acest aluat poți obține aproximativ 4  pâini. 

Când ești gata să coci pâinea, scoate recipientul din frigider și ia exact cantitatea de aluat dorită. Modelează după preferință și așază într-o tavă tapetată cu hârtie de copt și unsă cu ulei de măsline. Lasă aluatul la temperatura camerei timp de 1 oră și jumătate, acoperit cu un prosop curat, pentru a se relaxa și a crește.

Pentru un aspect apetisant, unge suprafața cu un gălbenuș de ou amestecat cu puțin lapte, apoi presară semințe de mac. Coace la 170°C cu ventilație, aproximativ 30 de minute. Atenție: fiecare cuptor este diferit. Dacă pâinea se rumenește prea repede, redu temperatura sau oprește căldura de sus după 15 minute.

Scoate pâinea din tavă imediat și așaz-o pe un grătar. Dacă îți dorești o coajă mai moale, umezește ușor suprafața cu apă și acoper-o cu un prosop timp de 5-6 minute. Pentru o coajă crocantă, sari peste acest pas. Rezultatul? O pâine artizanală, cu miez pufos și aromă irezistibilă, perfectă pentru sandwichuri gourmet sau toasturi savuroase.



Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
www.antena3.ro
image
www.gandul.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.viva.ro
image
www.unica.ro
image
playtech.ro
image
www.stiripesurse.ro
image
www.stiripesurse.ro
image
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
historia.ro
image
historia.ro
barbat canapea telefon istock jpg
profimedia placinta carne cascaval jpeg
horoscop solstitiul de iarna jpg
zodii, foto shutterstock jpg
2025 10 1761057272 36 png
Copy of Poster atractii SM 3 jpg
zodii care au de platit o karma jpg
Zodii jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net