Vinetele lui Exarhu: ce au ele atât de special. Iată rețeta care a înnebunit gurmanzii!
Este imposibil să nu-l știi pe Răzvan Exarhu (51 de ani) dacă îți plac umorul fin, mâncarea bună și poveștile savuroase. Fostul jurat de la "MasterChef", cunoscut pentru emisiunea "Morning Glory", de la Rock FM, le-a dat pe spate pe toate femeile de pe Internet cu o rețetă in-cre-di-bi-lă: vinete dumnezeieşti, la cuptor.
Au trecut cinci ani de când Răzvan Exarhu a scris pe blog-ul său culinar, rețeta cu titlul "Vinete dumnezeieşti, la cuptor". În tot acest timp, pe internet ele au devenit deja marcă înregistrată, "Vinetele lui Exarhu", iar rețeta este testată, pe bandă rulantă, de la gospodine înnăscute, până la corporatiste nepricepute într-ale aragazului. După ce au fost devorate, lumea vine, în șir indian, la Exarhu pe pagină, spunând "saru'mâna pentru masă".
Vinetele lui Exarhu - mod de preparare
Vă lăsăm aici indicațiile, direct de la sursă, dar pentru povestea completă, ambalată cu finețe și umor, trebuie să citiți varianta mai lungă a rețetei, direct pe site-ul autorului, www.exarhu.ro.
"Se încălzeşte cuptorul la 200 ° Celsius. Vinetele ar trebui să fie lunguiețe, nu din cele de salată, bombate. Se taie în două, pe lungime, păstrând pentru fiecare un pic de codiță. Se aşează într-o tavă, pe hârtie de copt. Se crestează pulpa cu varful cuțitului la o adâncime de doi cm. Nu trebuie să meargă mai adânc de mijlocul feliei. Se presară cu sare şi piper şi se ung cu o pensulă cu un ulei bun de măsline sau cu unt topit, până când nu îl mai absorb cu atâta nesaț. Durează 40-45 de minute să arate aşa", scrie autorul.
Cum se face sosul de iaurt
"Între timp, faceți un sos din iaurt grecesc, puțin usturoi, mentă uscată, isot (boia, pudră de ardei), dacă aveți, sare, piper, suc de lămaie şi puțin ulei cât de cât extravirgin. Vinetele trebuie să îşi revină un pic, după ce s-au gratinat, că nici lor nu le-a fost uşor. Eventual, le lăsați la degresat pe hârtie absorbantă... Peste ele se presară frunze proaspete de mentă, cimbru proaspăt sau cimbrișor, adică cel movuliu, mentolat. Și boabe de rodie, dacă e".
Citește și:
Cheesecake dietetic. Rețeta Gabrielei Cristea, pe care a cerut-o tot Internetul
Cea mai bună prăjitură cu nucă și cremă de ouă și vanilie. Rețeta Elenei Lasconi