Cadourile de Crăciun. Le deschidem în seara de Ajun sau în dimineața de 25 decembrie?
De Crăciun există multe tradiții, dar poate cea mai iubită este aceea a deschiderii darurilor așezate sub brad. Cu siguranță, copiii nerăbdători ar prefera să nu doarmă deloc, numai să aibă parte de o întâlnire cu Moș Crăciun. Iată ce spune tradiția despre momentul în care trebuie să desfacem cadourile de Crăciun.
Când ar trebui să deschidem cadourile de Crăciun, pentru a respecta tradiția, în seara de Ajun sau pe 25 decembrie, dimineața? Iată ce spun specialiștii.
„Tradiția de a oferi cadouri de Crăciun își are rădăcinile în Antichitate. Romanii sărbătoreau în perioada cu pricina solstițiul de iarnă. Atunci celebrau cea mai lungă noapte din an, înainte ca ziua să înceapă să crească, până la sosirea primăverii. Cadourile romane pentru noul an transmiteau fericire și prosperitate”, explică Nadine Cretin, antropolog și istoric al sărbătorilor, citată de Madame Figaro.
Abia în jurul anului 330, creștinii au fixat nașterea Domnului în această perioadă, din dorința de a oferi un reper istoric pentru nașterea lui Isus Christos. Astfel, Crăciunul a fost adăugat în calendarul creștin alături de Paște și de Rusalii, sărbătorite deja la acea dată.
Și odată cu fixarea sărbătorii de Crăciun în calendar s-a împământenit și obiceiul de a face cadouri cu această ocazie. La început era vorba doar despre portocale sau mere, în zonele cu climă mai rece, biscuiți sau colaci împletiți, la țară, dar treptat acestea au fost înlocuite cu obiecte de larg consum sau cu jucării pentru copii.
Când trebuie să desfacem cadourile, pe 24 de cembrie sau pe 25 decembrie?
Indiferent de conținutul cadourilor, acestea nu se oferă direct. ”Crăciunul este o sărbătoare strâns legată de copilărie. Chiar înainte de a vorbi despre nașterea lui Isus Christos, zilele cele mai întunecate din iarnă erau considerate zile cu noroc. În satele din toată Europa copiii mergeau din poartă în poartă cu urări, iar gestul de a-i răsplăti cu un mic cadou anunța un an bun și îmbelșugat”, adaugă specialistul.
Chiar dacă legenda spune că în noaptea de 24 decembrie, în timp ce copiii dorm, Moș Crăciun coboară pe hornul casei și așază cadourile sub brad, pentru ca micuții să le deschidă dimineața, nu puțini sunt ce care abia așteaptă să se facă miezul nopții ca să caute sub pom.
”Istoric vorbind, cadourile se desfac în dimineața de 25 decembrie”, confirmă antropologul. Dar nu e nicio problemă dacă le deschidem în seara de Ajun. E important să reținem însă că aceste daruri nu se oferă direct, în mână, și nici nu se transmit mulțumiri, pentru a nu strica vraja lui Moș Crăciun, chiar dacă asta înseamnă să-i dezamăgim puțin pe cei care au investit o mică avere în cadourile de Crăciun.